Huancayo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Huancayo
Katedralen i Huancayo

Flagg

Våpen

LandPerus flagg Peru
RegionJunín
ProvinsHuancayo
StatusProvins- og regionshovedstad
Grunnlagt1572
Postnummer12000
Retningsnummer64
Areal319,41 km²
Befolkning349 797 (2011[1])
Bef.tetthet1 095,13 innb./km²
Høyde o.h.3 260 meter
Nettsidewww.munihuancayo.gob.pe
Posisjonskart
Huancayo ligger i Peru
Huancayo
Huancayo
Huancayo (Peru)
Kart
Huancayo
12°04′00″S 75°13′00″V

Huancayo (på Wanka Quechua: Wankayuq [wɐŋˈkæjuː], (sted) med (hellig) klippe) er en peruansk by som er hovedstad både i provinsen Huancayo og i regionen Junín. Byens offisielle slagord er «ciudad incontrastable». I 2011 hadde Huancayo 349 797 innbyggere, og vil ifølge offisielle prognoser ha en befolkning på 364 725 i 2015[1]. Byen ligger på høysletten Altiplano på 3 260 meters høyde i Mantaro-dalen som er skapt av elven Mantaro - som også renner gjennom utkanten av byen. Huancayo har katedral, kloster, tre universiteter og zoologisk hage.

Historie[rediger | rediger kilde]

I førkolumbisk tid var området rundt Huancayo befolket av wankafolket (huancafolket) som er en undergruppe av quechuafolket. Omkring år 500 e.kr. ble området en del av Wari-riket. I 1460 ble Wari-riket beseiret av inkaene ledet av Pachacuti og innlemmet i inkariket. Inkaene bygde et nettverk av veier, og Huancayo ble liggende ved Camino Real - en av hovedveiene. I 1533 ble inkariket beseiret av spanske conquistadorer hjulpet av innfødte stammer som inkaene hadde underlagt seg tidligere (deriblant wankafolket). Huancayo ble offisielt erklært som bosettingen Santísima Trinidad de Huancayo 1. juni 1572 av Don Jerónimo de Silva.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Huancayo har veiforbindelse via hovedveien PE-3S som i går til La Oroya og Cerro de Pasco i nord, og Ayacucho og Cusco i sør. Via Huancavelica har Huancayo forbindelse til stillehavskysten og Chincha Alta over hovedveien PE-26. Det er også flere bussforbindelser både langs de nevnte hovedveiene og til hovedstaden Lima og mer fjerntliggende byer[2]. To jernbanelinjer betjener Huancayo - i tillegg til byens bybane Metro Wanka som åpnet i 2014. Den offentlige drevne 128 kilometer lange jernbanelinjen Ferrocarril Huancayo - Huancavelica (FHH) har daglige passasjertog mellom de to byene, mens Ferrocarril Central kun har sporadiske turisttog mellom Lima og Huancayo i sommerhalvåret. Det er lagt frem planer om en fremtidig utvidelse av Huancayos bybane til å også omfatte lokaltog til Jauja og den regionale flyplassen Aeropuerto Francisco Carlé - en strekning på 42 kilometer.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Huancayo har tre universiteter. Det eldste er Universidad Nacional del Centro del Perú (UNCP) som ble grunnlagt 16. desember 1959. Den 30. desember 1983 åpnet byens andre universitet - Universidad Peruana Los Andes (UPLA), og 30. juni 1998 ble det tredje universitetet - Universidad Continental de Ciencias e Ingeniería (UCCI) innviet.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]