Hopp til innhold

Huancavelica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Huancavelica
Huancavelica

Flagg

Våpen

LandPerus flagg Peru
RegionHuancavelica
ProvinsHuancavelica
StatusProvins- og regionshovedstad
Grunnlagt1571
Postnummer67
Areal514,1 km²
Befolkning49 570[1] (2017)
Bef.tetthet96,42 innb./km²
Høyde o.h.3 676 meter
Nettsidewww.munihuancavelica.gob.pe
Posisjonskart
Huancavelica ligger i Peru
Huancavelica
Huancavelica
Huancavelica (Peru)
Kart
Huancavelica
12°47′06″S 74°58′17″V

Huancavelica er en peruansk by som er hovedstad både i provinsen Huancavelica og i regionen Huancavelica. I 2007 hadde Huancavelica 37 255 innbyggere. Byen ligger på høysletten Altiplano på 3 676 meters høyde ved elven Ichu som er en sideelv til elven Mantaro som i sin tur ender i Amasonas. Huancavelica har katedral og universitet.

Historie[rediger | rediger kilde]

I førkolumbisk tid var området rundt Huancavelica befolket av wankafolket (huancafolket) som er en undergruppe av quechuafolket. Omkring år 500 e.kr. ble området en del av Wari-riket. Omkring år 1000 kollapset Wari-riket, og wankafolket gikk tilbake til en løsere og mer desentralisert samfunnsstruktur. I 1460 ble Wankafolket beseiret av inkaene ledet av Pachacuti og innlemmet i inkariket. Inkaene bygde et nettverk av veier, og Huancavelica ble liggende ved en av hovedveiene. I 1533 ble inkariket beseiret av spanske conquistadorer hjulpet av innfødte stammer som inkaene hadde underlagt seg tidligere (deriblant wankafolket). Huancavelica by ble formelt stiftet som Villa Rica de Oropesa 4. august 1571 av den spanske visekongen i Peru - Don Francisco Álvarez de Toledo («Oropesa» var etternavnet til foreldrene hans).

Klima[rediger | rediger kilde]

Temperaturdiagram for Huancavelica

Klimaet i Huancavelica er tørt og kjølig med middeltemperaturer mellom 2,3 og 16,2 grader i løpet av året. Fra november til april er værtypen normalt fuktig, mens mai til oktober regnes som den tørre årstiden. Gjennomsnittlig årlig nedbørsmengde fra 1963 til 1980 var 829,6 mm.[2]

Gruvedrift[rediger | rediger kilde]

Forskning tyder på at gruvedrift etter det kvikksølvholdige mineralet sinober startet så tidlig som omkring 1400 f.kr. i fjellene et par kilometer sør for Huancavelica. Det var fremstilling av fargepigmentet sinober som var motivet for de tidligste tilfellene av gruvedrift, men etter at området ble erobret og innlemmet i inkariket rundt 1460 e.kr. ble utvinning ved smelting tatt i bruk. Toppnivåene av kvikksølvforurensing i fjellvannenes bunnsedimenter sammenfaller med årene da Chavin-kulturen (ca 500 f.kr.) og inkariket (ca 1450 e.kr.) var på sitt mektigste[3].

Spanjolene overtok gruvedriften etter inkaene i 1564, og døpte gruven Santa Barbara. I motsetning til inkaene var det ikke fargestoffet sinober spanjolene var ute etter, men kvikksølv i ren form til bruk i fremstilling av sølv. Kvikksølvforekomstene rundt Huancavelica var de rikeste i Amerika, og utvinningen fortsatte helt til 1974.[4] De over 3 000 årene med gruvedrift har resultert i at Huancavelica-området har høye kvikksølvkonsentrasjoner i jordsmonn og i sedimenter. Forskning utført i Huancavelica i 2013 indikerer at forurensede lokalproduserte byggematerialer brukt i bolighus kan eksponere beboerne for kvikksølv[5].

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

FHHs ekspresstog på Huancavelica stasjon.

Huancavelica er tilknyttet flere hovedveier, både asfalterte og grusveier. Mot øst er det omtrent 220 kilometer grusveg til Ayacucho, og forbindelse videre til Cusco. Den asfalterte hovedveien PE-26 går til kystbyen Chincha Alta og den panamerikanske hovedveien PE-1 (carretera panamericana). Via Huancayo og La Oroya er det 445 kilometer asfaltert vei til hovedstaden Lima. Det er bussforbindelser til blant annet Ayacucho, Huancayo, Ica, Pisco og Lima.

Mellom Huancavelica og Huancayo går den 128 kilometer lange jernbanlinjen Ferrocarril Huancayo - Huancavelica (FHH). Togdriften er drevet av det offentlige, og det er to passasjertog hver vei daglig på hverdager. Inntil 2009 var denne banen smalsporet, men ble bygd om til normalspor i 2010 slik at omlasting ikke lenger er nødvendig i Huancayo der FHH er tilknyttet Ferrocarril Central (og dermed Lima). Det er midlertid ingen regulære passasjertog på strekningen Huancayo - Lima for tiden (2014).

De nærmeste lufthavnene er Coronel FAP Alfredo Mendívil Duarte Airport i Ayacucho og Aeropuerto Francisco Carlé i Jauja.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Universidad Nacional de Huancavelica (UNH) er byens universitet. Det ble etablert 20. juni 1990 og tok inn de første studentkullene i september 1991. Universitetet har 9 fakulteter, og tilbyr studier innen blant annet ingeniørvitenskap, utdanning, sykepleie og gruveteknikk.[6]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]