Howard Marks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Howard Marks
Dennis Howard Marks (2000).PNG
FødtDennis Howard Marks
13. august 1945
Kenfig Hill
Død10. april 2016 (70 år)
Leeds
Barn Amber Marks
Utdannet ved Balliol College (Oxford), University of London, University of Sussex
Beskjeftigelse Skuespiller, selvbiograf, skribent, forfatter, narkotikasmugler
Nasjonalitet Storbritannia
Språk Engelsk

Dennis Howard Marks (født 13. august 1945 i Kenfig Hill i Wales i Storbritannia, død 10. april 2016[1]) ble kjent på grunn av narkotikasmugling i 1970- og 1980-årene.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Marks studerte filosofi og fysikk ved Balliol College i Oxford, og tok slutteksamen i fysikk.

Narkotikasmugling[rediger | rediger kilde]

Etter studietiden innledet han sin karriere med smugling av narkotika. Etter overslag foretatt av det amerikanske Drug Enforcement Administration (DEA) var han på 1970- og 1980-tallet ansvarlig for minst 10 % av den totale verdenshandel av hasjisj og marihuana.[trenger referanse] Etter eget utsagn brukte Marks aldri noe vold i sammenheng med smuglingen, og han handlet aldri med noen sterkere narkotiske stoffer.[trenger referanse]

Til å begynne med fraktet Marks cannabis fra Pakistan via Irland til Storbritannia. Til denne jobben benyttet han seg av kontakter han fikk fra James Joseph McCann, et antatt medlem av- og en våpenleverant for Provisional Irish Republican Army (IRA).[trenger referanse] Samtidig samarbeidet han med MI6 mot IRA.[trenger referanse] I 1981 ble han i Storbritannia anklaget for å ha importert marihuana til Storbritannia. Han ble frikjent av juryen grunnet hans samarbeid med MI6 mot IRA.[trenger referanse]

Han ble imidlertid dømt i USA til tre års fengsel for å ha innført narkotiske stoffer dit og for å ha benyttet seg av forfalskede papirer.[trenger referanse] Disse tre årene sonet han - han ble arrestert tidlig i 1980 og løslatt 6. mai 1982.

I forbindelse med en bredt anlagt internasjonal ettersøkningsaksjon, koordinert av DEA-agenten Craig Lovato, ble Marks arrestert i Spania i 1988, for så å bli utlevert til USA og der dømt til 25 års fengsel.[trenger referanse] Han tilbragte syv år i Terre Haute Federal Correctional Complex (Terre Haute), og ble løslatt og utvist til England i 1995.

Biografi, film, bøker[rediger | rediger kilde]

I 1996 publiserte Marks sin selvbiografi Mr. Nice, som solgte mer enn én million eksemplarer og ble oversatt til flere språk.[trenger referanse] Det fulgte en dokumentarfilm på tysk. I 2006 kom det flere bøker om ham: Senor Nice og Dope Stories.

En filmatisering av selvbiografien kom i 2010, Rollen som Howard Marks ble spilt av den walisiske skuespilleren Rhys Ifans, kvinnen ved Marks side var Chloë Sevigny.

Senere ble han aktivist for legalisering av cannabis. Han bodde i Leeds og reiste verden rundt med sitt enmannsshow. I Nederland ble det opprettet en cannabis-frøbank med hans navn, som han var deleier av. I tillegg finnes det en hampsort fra firmaet Sensi Seeds som bærer navnet G13 x Hashplant alias Mr. Nice.[trenger referanse]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Howard Marks – Mr Nice, selvbiografi; homegrow publishing
  • Señor Nice 1995–2006 fra Wales til Søramerika;
  • Dope stories, en litterær trip
  • Nice in Germany. I: Werner Pieper: Maximum Respekt, Der Grüne Zweig 200, ISBN 978-3-925817-00-7

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kevin Rawlinson: ‚Mr Nice‘ Howard Marks dies aged 70. I: The Guardian, 10. april 2016, lest 11. april 2016)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]