Housesteads

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Undervarmet gulv i kornmagasin ved den romerske festningen Vercovicium, dagens Housesteads.

Housesteads er en tidligere gård i den sivile kommunen Bardon Mill i det engelske fylket Northumberland. Det som imidlertid gjør stedet betydningsfylt er at ruinene fra den romerske festningen Vercovicium.

Grensebander[rediger | rediger kilde]

Grensebander, såkalte «border reivers», var krigerbander som herjet på begge sider av den engelsk-skotske grensen i løpet av noen århundrer. I løpet av elizabethanske tid og stuart-tiden var Housesteads hjemstedet til den beryktede Armstrong-familien. De var en velkjent bande av kveg- og hestetyver som brukte den gamle romerske festningen som kveginnhegning for de stjal. De reiste så langt nord som til Aberdeen, men også langt sør i England.

Ved en tid ble det sagt at alle de mannlige medlemmene var forbrytere og gjort lovløse av de engelske eller skotske myndighetene. Det siste familieoverhodet ble hengt på slutten av 1600-tallet, og hans brødre flyktet til Amerika.

Armstrongene levde i et typisk 1500-talls defensive «bastle house», et karakteristisk hus for grenseområdene hvor det var behov for å kunne forsvare seg. Det besto av to etasjer; første var for buskap og i andre etasje bodde folk. Ruinene av Armstrong-huset ble bygget opp mot sørenden av den romerske festningen og viser tydelig at plasseringen ble gjort i forsvarshensikt med ytre steintrapper og smale vindusglugger. En korntørkeovn ble satt inn i det romerske vaktkammeret en gang på 1600-tallet.

Senere historie[rediger | rediger kilde]

I 1698 ble gården solgt til Thomas Gibson som gjorde landområdet rundt festningen til jordbruksarealer og pløyde således opp tallrike romerske oldtidsgjenstander. Interessen for den gamle festningen økte på 1800-tallet, spesielt etter at gården ble overtatt av historikeren John Clayton i 1838. Dennes etterkommer, John Maurice Clayton, overførte festningen til Storbritannias nasjonale stiftelse for fortidsminnevern i 1930 mens gården ble senere eid av familien Trevelyan som ga landområdene til stedets museum.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur og eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Birley, Eric (1952): Housesteads Roman Fort. London: English Heritage.
  • Dodds, Glen Lyndon, (2002): Historic Sites of Northumberland & Newcastle upon Tyne, sidene 96-103
  • CastleUK: Housesteads Bastle House.
  • Hickey, Julia: Carlisle and the Border Reivers. TimeTravel-Britain.com.
  • Hogan, C.Michael: Hadrian's Wall. Red. A. Burnham, The Megalithic Portal.