Housesteads romerske festning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Housesteads romerske festning
Modell des Kastells Housesteads am Hadrianswall.jpg
Modell av anlegget
Beliggenhet
NavnHousesteads romerske festning
OmrådeBardon Mill
KommuneNorthumberland, England
Historiske fakta
FormålForsvar av Hadrians mur
EierRomersk Britannia
Påbegynt122
Ferdigstilt409
Posisjon

Housesteads romerske festning
55°00′47″N 2°19′52″V

Housesteads romerske festning er levningene av en romersk festning ved Hadrians mur.[1] Dens ruiner er lokalisert ved Housesteads, sør for Broomlee Lough, i det verdslig sognet Bardon Mill i grevskapet Northumberland i England. Festningen ble bygget i stein en gang rundt 124 e.Kr., kort tid etter konstruksjonen av muren begynte i 122 og da området var en del av den romerske provinsen Britannia. Det romerske navnet på stedet har blitt ulikt gjengitt som Vercovicium, Borcovicus, Borcovicium, og Velurtion. Navnet på gårdsnavnet Housesteads fra 1700-tallet er et moderne navn.[2] Stedet er eid av National Trust og administreres av English Heritage. Arkeologiske funn kan bli sett ved stedet museum, i museet i Chesters, og i Museum of Antiquities i Newcastle upon Tyne.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hadrians mur ble påbegynt i 122 e.Kr. En festning ble bygget i stein ved stedet Housesteads[3] en gang rundt 124. Festningen ble reparert og ombygd flere ganger, dens nordlige forsvar var særlig utsatt for sammenbrudd. En betydelig sivil bosetning (vicus) eksisterte i sør, utenfor festningen, og en del fundament i stein kan fortsatt bli sett, inkludert «Murder House» («Mordhuset»), hvor to skjeletter har blitt avdekket under et den gang tilsynelatende nylagt gulv.

100-tallet besto garnisonen av kohort støtteinfanterister av dobbel størrelse med et ukjent navn, og en gruppe legionærer fra Legio II Augusta. På 200-tallet utgjorde garnisonen cohors I Tungrorum (romerske soldater rekruttert fra den germanske stammen tungere), øket med «tallrike Hnaudifridi» og «cuneus Frisiorum». Tungere var fortsatt der på 300-tallet, i henhold til Notitia Dignitatum. Ved 409 hadde romerne trukket seg helt ut.[4]

Undervarmet gulv i kornmagasinet ved den romerske festningen

De fleste tidlige festninger var bygd på tvers over muren og således stakk inn i barbarisk område. Det er også uvanlig for romersk Britannia at det ikke var noe tilgang på rennende vann og var avhengig av å samle regnvann. I den hensikt var det en rekke store tanker av stein på rekke rundt forsvaret omkrets. Stedet har også en av de best bevarte latriner av stein i romersk Britannia.

Navnet på den romerske festningen har blitt gjengitt som blant annet Borcovicus,[5] Borcovicium,[6] og Velurtion.[7] En inskripsjon funnet ved stedet har bokstavene VER, det kan være en forkortelse for Ver(covicianorum) hvor bokstavene VER var utskiftbar med BOR i senere latin.[8][9]

Gårdsbruket Housesteads[rediger | rediger kilde]

Housesteads er en tidligere gård, og dets landområde omfattet også ruinene av den romerske festningen. Gårdsbrukets historie er blitt sporet tilbake til 1604 ved en Hugh Nixon, «krøttertyv og mottaker av tyvgods», som da ble leietaker av gården Housesteads. Fra 1663 var det hjemmet til familien Armstrong, beryktet som grensebande, såkalte «border reiver», det vil si bander som herjet på begge sider av den engelsk-skotske grensen i noen århundrer. De brukte den gamle romerske festningen som kveginnhegning for de stjal. De reiste så langt nord som til Aberdeen, men også langt sør i England. Nicholas Armstrong ble hengt i 1704 og hans brødre flyktet til Nord-Amerika. Armstrongs typiske steinbygning i to etasjer, fjøs i første, og bolig i andre, kalles bastle house på engelsk. Det var reist opp mot sørporten av den romerske festningen.[10] En korntørkeovn ble satt inn i det romerske vaktkammeret en gang på 1600-tallet.

Latrinene ved romerske Housesteads.

I 1698 hadde gården blitt solgt til en Thomas Gibson som gjorde landet rundt festningen til landbruk, og pløyde derfor opp tallrike romerske oldtidsgjenstander. Armstrongs steinhus ble erstattet av et gårdshus lokalisert over det romerske sykehuset.[11] Gjennom 1700-tallet var Housesteads bebodd av en enkelt leietakerfamilie. Interessen for den gamle festningen økte på 1800-tallet, spesielt etter at gården ble overtatt av historikeren John Clayton i 1838. Han fjernet andre bygninger fra den romerske festningen. Det nåværende gårdshuset ble bygd en gang rundt 1860. Dennes etterkommer, John Maurice Clayton, forsøkte å selge festningen på auksjon i 1929, men det fikk ikke ventet resultat og den ble donert festningen til Storbritannias nasjonale stiftelse for fortidsminnevern i 1930. Gården ble senere eid av familien Trevelyan som siden ga landområdene til stedets museum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Crow, J.G. (1989): Houseteads Roman Fort, London: English Heritage
 2. ^ «Hadrian's Wall», Northofthetyne.co.uk.
 3. ^ ID: Turret 36B, Milecastle 36
 4. ^ Brown, Thomas (2006): Celtic Roots , Trafford Publishing, ISBN 1-55212-585-8
 5. ^ Thompson, A. Hamilton (10. april 2013): The English Castle: An Account of Its Development as a Military Structure, Courier Corporation, s. 15.
 6. ^ Toy, Sidney (2005): A History of Fortification from 3000 BC to AD 1700, Casemate Publishers, s. 43.
 7. ^ Bates, Cadwallader John (1996): The History of Northumberland, Sandhill Press.
 8. ^ Rushworth, Alan (15. februar 2014): Housesteads Roman Fort - the Grandest Station, English Heritage Publishing, s. 285.
 9. ^ Bruce, John Collingwood (1966): Handbook to the Roman Wall', Hindson & A. Reid, s. 111.
 10. ^ «Housesteads Bastle House», CastleUK.net.
 11. ^ Gibson papers, Northumberland Record Office (NRO)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Birley, Eric (1952): Housesteads Roman Fort. London: English Heritage.
 • Crow, J. (1994): Housesteads Roman Fort and its Environs, Univ. of Newcastle
 • Crow, J. ([1995] 2004): Housesteads, London: Batsford, 2. utgave 2004 Stroud: Tempus
 • Dodds, Glen Lyndon, (2002): Historic Sites of Northumberland & Newcastle upon Tyne, s. 96–103
 • Hickey, Julia: «Carlisle and the Border Reivers», TimeTravel-Britain.com.
 • Rivet, A.L.F. (1979): The Place-Names of Roman Britain, London: Batsford

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Housesteads Roman Fort – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons