Hotellklassifisering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«5 stjernes førsteklasses» gradering av Hotel Kempinski Vier Jahreszeiten, München i Tyskland

Hotellklassifisering er en måte å gruppere hoteller på i forskjellige kategorier basert på gitte kvalitetskriterier. Slike klassifiseringer kan for eksempel brukes av hotellkunder for å vurdere hvilket hotell man ønsker å bestille. Stjerne-klassifisering er det mest brukte rammeverket, men også andre typer som ikoner og symboler blir benyttet. Hotell klassifisering ble for første gang tatt i bruk i 1958 da oljeselskapet Mobile publiserte sin «Mobile travel guide». Denne benyttet stjerner for å klassifisere hoteller for å gi reisende på den nye US interstate Highway anbefalinger om overnatting langs veien [1]. Denne reiseguiden eksisterer den dag i dag under navnet «Forbes travel guide» [2]. I 1963 begynte the American Automobile Association (AAA) med en tilsvarende klassifisering og denne gjorde de i 1976 om til dagens diamant rangering-system [3].

Det finnes i dag ikke ett offisielt globalt system for hotellklassifisering. Noen større aktører, for eksempel Forbes Travel Guide[4], gjennomfører dog interkontinentale klassifiseringer og visse land har offisielle nasjonale systemer, ofte initiert av landets hotell og turist industri. Enkelte europeiske land har også gått sammen om å harmonisere klassifisering av hoteller seg i mellom, med mål om et felles system i Europa [5].

De fleste store aktørene benytter en skala med 5 nivåer (1-5 stjerner avbildet i tabell under), men i mangelen av en standard påberoper enkelte hoteller seg både 6 og 7 stjerner som et tegn på ekstraordinær luksus [6]. Dette anses dog mest som et reklamestunt av hotell bransjen. Et hotell i denne klassen er Burj al Arab i Dubai.

1 stars.svg

En

2 stars.svg

To

3 stars.svg

Tre

4 stars.svg

Fire

5 stars.svg

Fem

Enkelte land har ikke ett nasjonalt klassifiseringssystem, men flere regionale systemer og fortolkninger. Eksempler på dette er Spania[7] og Italia[8][9]. Utover dette har også reisearrangører og bookingsider på Internett som hotels.com, booking.com og Tripadvisor egne varianter av graderinger og kriterier.

HOTREC’s 21 prinsipper[rediger | rediger kilde]

HOTREC begynte med et seminar i Bergen i 2004[10] en prosess for å harmonisere kriteriene for klassifisering av hoteller i Europa. En liste med 15 prinsipper ble tatt frem og denne økte til de nåværende 21 i 2009[11]. Disse innbefatter grunnleggende regler for struktur av klassifiseringssystem for å understøtte en felles håndtering av de nasjonale og regionale klassifiseringssystemene i Europa. Prinsippene inneholder blant annet krav om regelmessige inspeksjoner av hoteller.

Europeisk hotell klassifiseringssystem[rediger | rediger kilde]

I lys av at det ikke tidligere fantes noe felles offisielt system for hotellklassifisering, innledet noen av medlemslandene i HOTREC et prosjekt for å få igang en harmonisering av de forskjellige systemene i Europa. Prosjektet ledet frem til at man den 14. desember 2009 grunnla Hotelstars Union.[12] De syv første landene; Nederland, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike ble enige om å følge et felles kriteriesystem. Implementeringen begynte i 2010, og systemet har siden den gang også blitt tatt i bruk av Luxembourg, Estland, Latvia, Litauen, Malta, Belgia, Danmark, Hellas og Liechtenstein [5].

Systemet består av 270 kriterier[13]. Kriteriene er delt opp i to kategorier:

 • Obligatoriske kriterier som må oppfylles for å beholde stjerneklasse
 • Tilleggskriterier der et visst antall poeng må oppnås for å beholde den stjerneklassen som de obligatoriske kriteriene indikerer.

For samtlige stjerneklasser kreves det, utover de obligatoriske kriteriene, et antall tilleggskriterier for å oppnå stjerneklassen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Miller, Susan. «Definition of Hotel Star Ratings». USA Today. Besøkt 30.11.2015. 
 2. ^ «About Forbes Travel Guide». Besøkt 30.11.2015. 
 3. ^ «AAA Celebrates 75 Years of Hotel and Restaurant Inspections». AAA. Arkivert fra originalen 8. desember 2015. Besøkt 01.12.2015. 
 4. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 29. juli 2012. Besøkt 18. juli 2012. 
 5. ^ a b «Welcome to the hotelstars union!». www.hotelstars.eu. Besøkt 30. november 2015. 
 6. ^ Compton, Amy. «Incredible 7 Star Hotels». HotelClub. Besøkt 01.12.2015. 
 7. ^ ”Hotel classification system in Spain” Arkivert 8. desember 2015 hos Wayback Machine.
 8. ^ ”Classification Summary Italy” Arkivert 20. november 2011 hos Wayback Machine. (pdf)
 9. ^ WhyGoItaly (20.01.2011). «What the Italy Hotel Star Classification System Means». Besøkt 03.12.2015. 
 10. ^ ”HOTREC - European trade association of hotels, restaurants and cafes” Arkivert 2012-07-24, hos Wayback Machine.
 11. ^ ”HOTREC’s 21 principer för gemensam hantering av nationella/regionala hotellklassificeringssystem i Europa” Arkivert 8. desember 2015 hos Wayback Machine. (pdf)
 12. ^ ”The founding of the Hotelstars Union to lead to harmonised Hotelstars in Europe”
 13. ^ «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 8. desember 2015. Besøkt 30. november 2015.