Tsugarusundet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tsugarustredet med Tsugaruhalvøya (vest på Honshū).
Utsikt mot Hokkaido fra Tappi Misaki.

Tsugarusundet, eller Tsugarustredet,[1] (japansk: 津軽海峡 – Tsugaru Kaikyō) er et sund mellom øyene Honshū og Hokkaido i det nordlige Japan. Sundet forbinder Japanhavet med Stillehavet gjennom en passasje som er mellom 19,5 og 50 kilometer bred. Tsugarusundet har fått navn etter Tsugaruhalvøya i den vestlige delen av Aomori-prefekturet på Honshū.

Seikantunnelen passerer under den smaleste delen av sundet (19,5 km), mellom Tappi Misaki på Tsugaruhalvøya og Shirakami Misaki på Matsumaehalvøya på Hokkaido. Tidligere var en fire-timers ferjetur den vanligste måten å krysse sundet på. Etter at Seikantunnelen ble bygget er reisetiden blitt halvert, men prisen er blitt høyere. Det er planlagt (til 2015) at Shinkansen-tog skal kunne bruke tunnelen til Hakodate. Da vil reisetiden forkortes til 50 minutter.

Japans territorialfarvann strekker seg tre nautiske mil (5,6 km) ut i sundet i stedet for de vanlige 12, i den hensikt å la amerikanske fartøy bestykket med kjernevåpen kunne passere uten å krenke Japans forbud mot atomvåpen på eget territorium[2].

Den 26. september 1954 omkom 1 172 personer da ferjen Tōya Maru sank i sundet[3].

Thomas Blakiston, en engelsk oppdagelsesreisende og naturforsker, merket seg at pattedyrene på Hokkaido var beslektet med de nordlige asiatiske arter, mens de på Honshū i sør var relatert til arter fra det sørlige Asia. Tsugarusundet ble derfor satt som en biogeografisk skillelinje, og ble kjent som «Blakistonlinjen»[4].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Utanlandske stadnamn: O–Å». Språkrådet (norsk). Arkivert fra originalen 9. mars 2016. Besøkt 9. april 2017. 
  2. ^ «Japan left key straits open for U.S. nukes». The Japan Times Online (engelsk). 22. juni 2009. ISSN 0447-5763. Besøkt 9. april 2017. 
  3. ^ Masayuki Nakao. «Seikan Railroad Ferryboat Accident» (PDF). Besøkt 9. april 2017. 
  4. ^ «Nature in Japan» (PDF). Besøkt 9. april 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]