Holmen Brænderi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det gamle brenneriet huser i dag bl.a. Vitensenteret Innlandet.
Det sirlige bedriftsemblemet pryder fremdeles fasaden

Holmen Brænderi er et tidligere brenneriGjøvik. I 1854 danna bønder fra bygdene rundt Gjøvik, Vardal, Toten, Nes og Ringsaker, et andelslag for å bygge et potetbrenneri. De valgte ei tomt på Holmen ved Hunnselva, en plass under storgarden Hunn. Drifta kom i gang i 1857, fire år før Gjøvik fikk kjøpstadsrettigheter. Holmen ble det største brenneriet på vestsida av Mjøsa.

Holmen var først et reint potetbrenneri, men virksomheten ble snart utvida med et oksefjøs. På det meste var det 300 dyr på båsen. Oksene ble fora med den næringsrike dranken fra brenneriet. Oksefjøset ble revet ca. 1940. Det ble også bygd ei ny mølle, som brant i 1882. Da ble det oppført ei ny mursteinsmølle med 6 kverner. Den står fremdeles, men har fått nye funksjoner. Holmen Brænderi bygde seinere kornsiloen på Gjøvik.

Eierne av garden Hunn fikk økonomiske vansker, og eiendommen ble i 1880 solgt til Holmen Brænderi. Dermed ble firmaet også eier av store deler av bygrunnen i Gjøvik. På denne tida var sakfører Johan Castberg, den landskjente sosialpolitikeren, brenneriets juridiske rådgiver.

Nye aksjonærer danna AS Holmen Brænderi i 1902. Disse starta også opp Gjøvik Mineralvandsfabrik i brenneriets lokaler. Bygningsmassen ble samtidig utvida med potetmjølfabrikk og noe seinere med et potettørkeri. I 1928 starta også produksjon og omsetning av øl. Da Vinmonopolet kom i 1922, fortsatte Holmen å produsere råsprit, mens polet foredla den videre. I 1946 ble en administrasjonsbolig oppført nord for brenneriet.

I 1963 flytta produksjonen av potetmos til ei ny tomt på Mjøsstranda, og spritproduksjon og annen virksomhet kom etter i 1967. Norsk Potetindustri overtok firmaet i 1982 og endra navnet til Hoff Norsk Potetindustri i 2001. De gamle lokalene stod tomme i mange år. På 1990-tallet flytta imidlertid det nye Gjøvik Glassverk inn. Innlandets vitensenter ble stifta i 2003 og offisielt åpna på Holmen i 2007. I 2007 flytta også Mjøsmuseet deler av sin virksomhet til nyoppussa lokaler i det gamle brenneriet. Adressen er Brennerigata 1.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]