Hopp til innhold

Håndjern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Håndjern

Håndjern er sammenkjedede metallenker som brukes til å lenke hendene sammen.

Mest alminnelige er håndjern hos politiet, som bruker håndjernene til å pasifisere eller kontrollere anholdte. De kan likeledes brukes av andre som har bruk for å pasifisere folk – for eksempel fengselsbetjenter, vektere, ordensvakter, militærpoliti eller flyselskaper.[1][2]

Alminneligvis består håndjern av to metallenker som har en låsemekanisme, så de kun kan strammes, men ikke løsnes (uten nøkkel). På den måten kan man stramme dem så mye som det er nødvendig for at man ikke kan komme fri, og de passer på alle størrelser håndledd.

For det meste brukes håndjernene til å lenke hendene sammen bak på ryggen, men kan også brukes til å lenke hendene sammen foran – eller lenke dem fast til noe.[3][4]

En særlig variant er buntebånd, som også ofte henregnes under betegnelsen håndjern, selv om de teknisk sett ikke er håndjern. De har samme egenskaper som metallhåndjern – de kan strammes så mye som det er nødvendig, men ikke løsnes. De brukes ofte av politiet ved anholdelser av større mengder (for eksempel ved demonstrasjoner og uroligheter) og også til tider av de andre forannevnte grupper. De kan dog alminneligvis kun brukes én gang, men har den store fordel at de ikke veier så mye.[5]

I tidligere tider da man manglet spesialisert utstyr, brukte man tau til dette formål, og slo en spesiell knute (brannmansete) med to sløyfer dratt fra en dobbelt halvstikk som først strammes rundt håndleddene for deretter å låses med en eller flere halvstikk mellom håndleddene.

Håndjern brukes også av tryllekunstnere som for eksempel Harry Houdini. Tryllekunstnerne utfører triks der de skal få av seg håndjernene, noen ganger på tid.[6][7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Har vektere lov til å bruke håndjern?». www.ung.no. Besøkt 27. juli 2019. 
  2. ^ «Forskrift om vaktvirksomhet (vaktvirksomhetsforskriften) - Kapittel 7. Bruk av hund m.m. - Lovdata». lovdata.no. Besøkt 27. juli 2019. 
  3. ^ «håndjern». Store norske leksikon (norsk). 28. september 2014. Besøkt 27. juli 2019. 
  4. ^ «Riktig bruk av håndjern - Om å se det spesielle i det generelle». Spesialenheten for politisaker. Arkivert fra originalen 27. juli 2019. Besøkt 27. juli 2019. 
  5. ^ Meissner, Craig. «Ties That Bind». www.policemag.com. Besøkt 27. juli 2019. 
  6. ^ Prynne, Miranda (6. desember 2013). «Secret behind Houdini's famous escapes unlocked» (engelsk). ISSN 0307-1235. Besøkt 27. juli 2019. 
  7. ^ Hustad, Helge Voll (8. mars 2016). «Her trener «den norske Houdini» på nytt livsfarlig stunt». NRK. Besøkt 27. juli 2019.