Håndjern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Håndjern

Håndjern er sammenkjedede metallenker som brukes til å lenke hendene sammen.

Mest alminnelige er håndjern hos politiet, som bruker håndjernene til å pasifisere eller kontrollere anholdte. De kan likeledes brukes av andre som har bruk for å pasifisere folk – for eksempel fengselsbetjenter, vektere, ordensvakter, militærpoliti eller flyselskaper.

Alminneligvis består håndjern av to metallenker som har en låsemekanisme, så de kun kan strammes, men ikke løsnes (uten nøkkel). På den måten kan man stramme dem like nøyaktig så mye som det er nødvendig for at man ikke kan komme fri, og de passer på alle størrelser håndledd.

For det meste brukes håndjernene til å lenke hendene sammen bak på ryggen, men kan også brukes til å lenke hendene sammen foran – eller lenke dem fast til noe.

En særlig variant er buntebånd, som også ofte henregnes under betegnelsen håndjern, selv om de teknisk sett ikke er håndjern. De har samme egenskaper som metallhåndjern – de kan strammes så mye som det er nødvendig, men ikke løsnes. De brukes ofte av politiet ved anholdelser av større mengder (for eksempel ved demonstrasjoner og uroligheter) og også til tider av de andre forannevnte grupper. De kan dog alminneligvis kun brukes én gang, men har den store fordel at de ikke veier så mye.

Håndjern brukes ikke bare av politiet. Den brukes også av tryllekunstnere som for eksempel Harry Houdini. Tryllekunstnerne utfører triks der de skal få av seg håndjernene, noen ganger på tid.