Hjorterot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hjorterot
Hjorterot
Vitenskapelig(e)
navn
:
Seseli libanotis
(L.) W.D.J.Koch
Norsk(e) navn: hjorterot
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: skjermplanteordenen
Familie: skjermplantefamilien
Slekt: hjorterotslekta
Habitat: eng og kratt
Utbredelse: Eurasia, Marokko

Hjorterot (Seseli libanotis) er en to- eller flerårig urt i skjermplantefamilien.

Høyden varierer, men den kan bli 120 cm høy. Den opprette stengelen har furer. Bladene er enkelt- til tredobbeltfinnede. Småbladene er linjeformede til avlange. Blomstene er hvite eller rosa og sitter i skjermer med 20–60 stråler. Det er mange linjeformede storsvøpblad. Frukten er elliptisk med tydelige ribber og er 2,5–4 mm lang. Blomstringstiden er juli–september.

Hjorterot vokser i høyvokst natureng og åpent kratt på tørr, kalkrik jord. Hovedutbredelsen til arten strekker seg gjennom Eurasia fra Tyskland til Sibir og Japan, og den er også vanlig i Kaukasus. Mer spredte forekomster finnes i Vest- og Sør-Europa, Marokko, Tyrkia og Nord-Iran. Hjorterot finnes nordover til Norge, Danmark, Sverige og Finland, men er begrenset til områder med høy sommertemperatur og kalkholdig grunn.

I Norge finnes hjorterot bare ved indre deler av Oslofjorden og nesten utelukkende i kommunene Oslo og Bærum. Innenfor det begrensede norske utbredelsesområdet er den en vanlig plante som vokser i store bestander. Arten er derfor ikke rødlistet i Norge.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Blad