Hestespreng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hestespreng
Hestespreng
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cryptogramma crispa
(L.) R. Brown ex Hooker, 1842
Norsk(e) navn: hestespreng
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Bregner
Orden: Polypodiales
Familie: Hestesprengfamilien
Slekt: Cryptogramma
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa

Hestespreng (latin: Cryptogramma crispa), er en art av bregner innenfor hestesprengslekten i hestesprengfamilien (Adiantaceae eller Pteridaceae). Den er den eneste representanten for denne slekten og familien som vokser i Norge. På engelsk heter den «Parsley fern», mens andre arter i slekten ofte kalles «Rockbrake».

Cryptogramma crispa hos Moore (1857).
Hestespreng på Blefjell

Bregnen er bare 10-25 cm høy. Bregnene er dimorfe, det vil si at de har ulike fertile og sterile blad. Bladene er typisk flikete, de fertile blad vokser i midten, og har normalt sporehus i alle bladflikene. Bladskaftene er grønne og lyse med brune stilk-skjell som er brunaktige.

Sterile bladplater er avlangt trekantede, tredobbelt fliket, og har læraktige bladfliker som er lysegrønne. Bladstrukturen og dens fliker kan minne en god del om persille, derav det engelske navnet.

Fertile blad står på lange stilker, de er stivere enn de sterilke bladene, og har langt færre og mer «glisne» bladfliker. Bladflikene kan synes gaffelgreinet, og de er ofte litt fortykket og bølgete ytterst mot kanten, mens bladnerven i midten tilsvarende kan være litt nedsunket i bladet.

Hestespreng vokser i hele Norge, mest i fjellet, på Vestlendet også ned til havnivå. I Hordaland opp til over 1500 moh. Den vokser gjerne i steinete, åpne, kalkfattige områder, samt snøleier, grasbakker og rasmarker i fjellet, liker godt snødekke om vinteren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]