Herr Wests opplevelser i bolsjevikenes land

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Herr Wests opplevelser i bolsjevikenes land
orig. Необычайные приключения мистера Веста в стране Большевиков
Generell informasjon
Utgivelsesår1924
Prod.landSovjetisk
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiLev Kulesjov
ManusforfatterNikolaj Asejev
Vsevolod Pudovkin
Annen informasjon
FilmformatSvart-hvitt
Prod.selskapMosfilm
Eksterne lenker

Herr Wests opplevelser i bolsjevikenes land (originaltittel: russisk: Необычайные приключения мистера Веста в стране Большевиков) er en sovjetrussisk stumfilmkomedie fra 1924 regissert av Lev Kulesjov.

Filmen har også blitt vist i Norge som Mr. Wests merkelige eventyr i Bolsjevikenes land.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen var en satire over amerikansk uvitenhet angående Sovjetunionen, og fokuserer på alle problemene til den naive amerikaneren John West (spilt av Porfiri Podobed). West arbeider for YMCA, og bor i forstaden Brecksville i Ohio, som planlegger en tur til det nystiftede USSR for å spre prinsippene rundt YMCA. Men Johns kone, Madge, er bekymret for at Russland er full av grusomme bolsjeviker som bare går med primitive filler og pels til klær, som vist i amerikanske tidsskrifter. John tar med seg vennen Jeddie (spilt av Boris Barnet) for beskyttelse, og som en følgesvenn.

Men rett etter at John ankommer USSR, blir kofferten hans stjålet. Han blir også adskilt fra Jeddie, og får problemer på grunn av en gruppe kriminelle - inkludert en nedslitt grevinne (spilt av Aleksandra Khokhlova), som gir seg ut for å være russiske kontrarevolusjonære. De kriminelle spiller raskt på Wests bekymringer om Russland. og de konstruerer bortføringen hans av kjeltringer kledd ut som karikerte bolsjevikiske «barbarer»

De kriminelle «redder» deretter West fra klørne til disse fiktive bolsjevikene, og utpresser tusenvis av dollar fra ham underveis. Til syvende og sist kommer det det virkelige politiet som endelig redder West, snarere enn vennen hans Jeddie (som i mellomtiden har blitt kjærester med en ung amerikansk kvinne som bor i Moskva) West reiser deretter på sightseeing i Moskva. Han legger snart merke til at den nye sovjetiske regjeringen ikke har ødelagt noen kulturelle landemerker, for eksempel Statsuniversitetet i Moskva eller Bolsjojteateret - slik de kriminelle tidligere hadde påstått.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]