Hopp til innhold

Heringocrania unimaculella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heringocrania unimaculella
Nomenklatur
Heringocrania unimaculella
(Zetterstedt, 1839)
Synonymi
Eriocrania unimaculella
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamiliePurpurmøll
SlektHeringocrania
Økologi
Habitat: områder med bjørk
Utbredelse: Europa

Heringocrania unimaculella er en sommerfugl som tilhører den familien purpurmøll (Eriocraniidae). Den er funnet spredt over det meste av Norge.

En liten (vingespenn 9–11 mm), metallisk purpurfarget møll med lyse flekker. Antennene er mørke og litt over halvparten så lange som forvingen. Forvingen er bronsefarget med spredte, purpurfargede skjell. Ved bakkanten like utenfor midten er den en skarp, nokså smal, lys flekk. Denne er litt krummet utover og strekker seg omtrent til midten av vingen. Bakvingen er tynt skjellkledt, tilspisset, med blåfiolette skjell langs ytterkanten. Larven er hvit, med en brunlig hodekapsel som er trukket delvis inn i det første kroppsleddet.

Som de første purpurmøll er denne arten knyttet til bjørk (Betula spp.). De voksne sommerfuglene flyr i solskinn fra midten av april til slutten av mai. Hunnene legger egg på bladknopper av bjørk, og larven utvikler seg i en flekk-mine i bjørkebladet i mai–juli.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Mellom- og Nord-Europa. I Norge er den funnet her og der spredt over det meste av landet.

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 57–72. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Eriocrania unimaculella på UK moths: [2]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata