Herbert Stemmer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Herbert Stemmer
Hauptmann Herbert Stemmer in front of a PzKpfw I.jpg
Stemmer foran en tysk lett stridsvogn av typen PzKpfw I, rett sør for Bagn. Han ble senere skutt og hardt skadd under kampen om Bagnsbergatn gård.
Født30. august 1899
Død1974
Beskjeftigelse Advokat

Herbert Stemmer (født 30. august 1899,[1] død 1974[2]) var en tysk dr. juris og offiser. Han kom fra Osnabrück i Niedersachsen, i det nordvestlige Tyskland.

Under første verdenskrig var Stemmer engelsk krigsfange.

Under andre verdenskrig kjempet Stemmer i Norge.

Kampene langs Randsfjorden[rediger | rediger kilde]

Stemmer var sjef for 9. kompani/IR 236 under en av de mest omfattende kampene i Sør-Norge, kampene langs Randsfjorden, i Ådalen og Valdres under andre verdenskrig, og ledet styrken som representerte det største enkeltstående tapet for de tyske styrkene i dette slaget. Han ble skutt og hardt skadd og deretter tatt til fange under kampen om Bagnsbergatn gård. Bangsbergatn gård ligger på brinken av en skogvidde som strekker seg over til Tonsåsen. De tyske styrkene ble forfulgt langs veien fra Bagnsbergatn og til Gubberud og videre til Breidablikk, hvor det er veidele mellom Tonsåsen, Leirskogen og Østre Bagn. Senere var det nye kamper i dette veidelet.[3][4][2]

Herbert Stemmer ledet avdelingen som ble nedkjempet på Bagnsbergatn etter sammenstøtet i Gråbeinhølen. De angripende tyske styrkene i Bagn mistet ett kompani i to påfølgende trefninger i løpet av et halvt døgn. Et normalt krigsoppsatt tysk infanterikompani var på 191 mann. Kampene i Bagn var det første stedet der en styrke av denne størrelsen (Gruppe Daubert med III. bataljon / IR 236 og III. bataljon / IR 159 med støttemannskaper) ble drevet på retrett under den andre verdenskrig.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Han kom ikke tilbake i aktiv krigstjeneste. Han var en markant motstander av nasjonalsosialisme, og ble etter krigen brukt som advokat av britene under oppgjøret med nazistene.[2] Stemmer døde i 1974.

Kampene i Bagn har vært brukt i undervisningen på Krigsskolen,.[5] Kampene i Gråbeinhølet og på Bagnsbergene gård ble filmatisert og har fått statlig norsk støtte.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Deutsches Geschlechterbuch: Volum 132 , «Herbert Stemmer, * ebd. 30. 8. 1899, Dr. iur., Rechtsanwalt und Notar (Osnabrück, Zeppelinstr.»
  2. ^ a b c Andreas Hauge (1986). Valdres 1940 (3 utg.). Oslo: Forsvarsmuseet. s. 138.  OCLC 26159766
  3. ^ «Felttoget i Norge 1940». Helse- og omsorgsdepartementet. 1998. Besøkt 16. desember 2011. «Her ble det trukket sammen en bataljon fra Ringerike (lvbn/IR 6), tre infanteribataljoner fra Vestlandet (II/IR 9, I og II/IR 10) og en fra Romerike (II/IR 4). Det ble utkjempet harde kamper i dagene 18.-27. april i Bagn, ved Høljerasten og på Tonsåsen, og deretter ført oppholdende strid i Øystre og Vestre Slidre inntil overgivelsen fant sted 30. april. Kampene i Bagn og Tonsåsen-området var kanskje de hardeste i Sør-Norge.» 
  4. ^ «Eitinger-rapporten - del 1». Helse- og omsorgsdepartementet. 1998. Besøkt 16. desember 2011. 
  5. ^ Rune Haarstad (18. februar 2011). «En lekse om krigens krav». Arkivert fra originalen 31. januar 2012. Besøkt 16. desember 2011. 

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Verträge auf wiederholte Leistungen, Marburg an der Lahn, 1922

Litteratur[rediger | rediger kilde]