Heptagenioidea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heptagenioidea
Nomenklatur
Heptagenioidea
Hører til
døgnfluer,
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: 575 i verden
5 i Norge
Habitat: i vann og ved vann
Utbredelse: hele verden
Inndelt i

Heptagenioidea er en familiegruppe av døgnfluene. De er tilknyttet et liv i ferskvann som nymfer (larve), de voksne tar ikke til seg føde og lever ikke så lenge. Men de fleste lever lengre enn ett døgn.

De er utbredt i hele verden, bortsett fra de kaldeste stedene som Antarktis og Arktis. De fleste av artene føres til den artsrike og vidt utbredte familien flatdøgnfluer (Heptageniidae). Alle de øvrige familiene omfatter færre enn 50 kjente arter.

Flere av døgnfluene i gruppen Heptagenioidea er modell for fluefiskere som binder fiskefluer.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kroppen er brunlig på farge og mellom 4 og 15 millimeter lang. Ellers varierer de voksne mye av utseende, de kan være slanke eller mer kraftige, vingene kan være smale (Isonychiidae) eller brede (Oligoneuriidae), med tallrike eller ganske få (Oligoneuriidae) årer. Bakerst har de to eller tre haletråder.

Nymfene har en flat kroppsform med tre haletråder. Beina og særlig lårene (coxa) er store og kraftige. De har utvendige gjeller på bakkroppen. De er oftest flate og vanligvis mørkt farget.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Døgnfluene i Heptagenioidea har nymfer som for det meste lever i rennende vann. Gruppen omfatter både rovdyr og arter som lever av å filtrere næringen sin fra vannet.

Nymfe. Ecdyonurus tobiironis
Nymfe.

Systematisk inndeling med norske arter[rediger | rediger kilde]

I Norge er det 5 arter. I 1993 ble det i bladet Insekt-Nytt, publisert en liste[1], med forslag til norske navn på døgnfluene. Norsk entomologisk forenings foreslåtte navn står først i listen, andre norske navn er skrevet inn bak. Det forvirrende med norske navn er at ulike bøker bruker ulike navn og navnene kan variere med dialektene. De fleste nummer av InsektNytt kan lastes ned og leses på siden til Norsk Entomologisk forening [1].

Norsk entomologisk forening har også utgitt en rekke Insekttabeller. Dette er små og billige hefter der en kan bestemme insekter til artsnivå. Et av heftene (se kilde) tar for seg døgnfluelarvene.

Nomenklaturen følger Puthz[2], unntatt for slekten Nixe som følger Flowers.[3] Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Johansen & Lunde, 1993
  2. ^ Puthz 1978.
  3. ^ Flowers 1986.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]