Fluefiske

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fluefisking i en elv

Fluefiske er en gren av sportsfiske som utøves med spesialisert fiskeutstyr: fluestang, fluesnelle, og fluesnøre, med en kunstig fiskeflue som agn. Fluefiske utøves i elver og bekker, i vann og innsjøer, og i saltvann. Det siste er blitt mer utbredt i senere tid.

Fluefiske tar utgangspunkt i å etterligne fiskens naturlige føde, såsom insekter og andre byttedyr som småfisk, reker, krabber og til og med akkar, mus og frosk som er tilknyttet livet på eller like ved stedet der fisket foregår. Insekter som etterlignes er ofte døgnfluer. Men mygg, steinfluer, vårfluer, maur og øyenstikkere kan også være utgangspunkt for en god fiskeflue. I Norge er det også en sterk tradisjon for fiske med våtflue, som ofte imiterer fiskeyngel eller svømmende insekter.

Fluefiske er spesielt ved at det er fluesnøret som kastes, noe lignende måten en svinger en pisk, siden selve fiskefluen ikke har noen nevneverdig kastevekt. Ved øvelse kan en god fluefisker bestemme ganske nøyaktig hvor i vannet fluen plasseres, og kan ofte legge ut kast opp mot femogtyve eller tredve meter i ekstreme tilfelle. Fluer for ørretfiske i ferskvann kan deles grovt inn i tre hovedkategorier: Nymfer, våtfluer og tørrfluer. Nymfer er en etterligning av det første stadiet vårfluene, steinfluene og mange andre fluer lever i det første året(ene). Det første stadiet er som regel en larve. Våtfluer er også ment til å imitere insektene på de første stadiene, men på disse fluene er ikke detaljene like viktige. De fleste våtfluer har «vinger» av fjær eller eller tynne strimler av kunstmateriale, også kjent som tinsel. Våtfluer fiskes som regel slik at de beveger seg, enten ved at de svinger i elvestrømmen mot stram line, eller ved at de trekkes inn ved fiske i stillestående vann. Tørrfluene skal imitere fluer som klekker, har klekt eller skal legge egg. Tørrfluene bindes med materialer som flyter og har gjerne en bust, eller hackle, som hjelper fluen å flyte på overflatehinnen av vannet. Tørrfluer til ørretfiske imitirerer gjerne insekter som døgnfluer, steinfluer, vårfluer, landinsekter som maur og biller, og tovingede insekter som fjærmygg. Tørrfluer må gjerne impregneres for å holde seg flytende. Det er viktig at tørrfluer flyter på vannet uten at snøret drar i dem, slik at de opptrer som insekter som flyter naturlig.

Noen plasser brukes det også fluer som imiterer mus, men det er ikke noe som blir veldig mye brukt i Norge.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]