Oligoneuriidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oligoneuriidae
Nomenklatur
Oligoneuriidae
Hører til
Heptagenioidea, døgnfluer,
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: 47 i verden, 8 i Europa, ikke i Norge
Habitat: i vann og ved vann
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Australia, New Zealand
Inndelt i

Oligoneuriidae er en familiegruppe av døgnfluene. Den er en forholdsvis artsfattig familie, men er representert i alle verdensdeler bortsett fra Australia og New Zealand, men mangler i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore, forholdsvis tettbygde døgnfluer med sterkt redusert vinge-årenett (Oligonura betyr få-året). De vanlig vingeårene finnes på vingeknoppene til nymfen, men er sterkt redusert hos det voksne insektet. Kroppen er nokså jevnbred, gjerne gulbrun. Forvingen er trekantet, ganske tynn, med fem lengdeårer, men bare med noen få tverr-årer som forbinder de tre fremste lengdeårene. Den bakerste åren spalter av to korte skrå-årer mot vimgens bakkant. Bakvingen er forholdsvis stor, med fire lengde-årer, uten tverr-årer. Bakkroppen har tre haletråder som er omtrent så lange som resten av bakkroppen. Nymfene er kraftige og litt flate, de kjennes lettest på at hodet er bredt og skovlformet, og at beina er svært kraftige. Hodet er flatt utvidet, forkanten skovlaktig, fasettøynene, som sitter nær bakkanten, er forholdsvis små og nesten trekantede. Antennene er forholdsvis lange. Beina er temmelig korte og svært kraftige. Trakégjellene er bladformede. De tre haletrådene er løedt med lange hår, og knapt så lange som halve bakkroppens lengde.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse døgnfluene lever mest i store, klare elver. De voksne insektene kan ha svære massesverminger, og utmerker seg ved rask flukt sammenlignet med andre døgnfluer.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Kluge, N.J. (2007) Oligineuria itayana sp.n. (Ephemeroptera: Oligoneuriidae) – a new mayfly species from Peruvian Amazonia. Russian Entomological Journal 16: 127 – 137. [1][død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]