Børstekjevedøgnfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Børstekjevedøgnfluer
Vitenskapelig(e)
navn
:
Arthropleidae
Balthasar, 1937
Norsk(e) navn: Børstekjevedøgnfluer
Hører til: Heptagenioidea, døgnfluer,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: 2 i verden
1 i Norge
Habitat: i vann og ved vann
Utbredelse:
Delgrupper:

Børstekjevedøgnfluer (Arthropleidae) er en familiegruppe av døgnfluene. De er tilknyttet et liv i ferskvann som nymfer (larve), de voksne tar ikke til seg føde og lever ikke så lenge. Men de fleste lever lengre enn ett døgn.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Disse døgnfluene kjennes lettest på at både nymfene og de voksne har uvanlig brede, flate hoder. De voksne er mørkbrune til svarte, kroppen glinsende. Hodete er bredt, hos hunnen er pannen omtrent så bred som ett fasettøye, med to store punktøyne (ocelli). Fasettøynene står litt på stilk, mest hos hannen. Antennen har et kort og bredt første ledd, resten er tynn og børsteaktig. Beina er middels lange. Forvingene er avlange, glassklare, med tydelige lengdeårer men nesten usynlige tverr-årer. Bakvingene er middels store og ovale. De har to haletråder. Hos nymfene er hodet bredere enn resten av kroppen, med en bred, avrundet «snute». Fasettøynene er utstående og festet på sidene av hodet nær bakkanten. Beina er temmelig lange og kraftige. Trakégjellene er bladformede med tydelige, mørke trakéer.

Systematisk Inndeling med norske arter[rediger | rediger kilde]

I Norge er det én art. I 1993 ble det i bladet Insekt-Nytt, publisert en liste[1], med forslag til norske navn på døgnfluene. Norsk entomologisk forenings foreslåtte navn står først i listen, andre norske navn er skrevet inn bak. Det forvirrende med norske navn er at ulike bøker bruker ulike navn og navnene kan variere med dialektene. De fleste nummer av InsektNytt kan lastes ned og leses på siden til Norsk Entomologisk forening [1].

Norsk entomologisk forening har også utgitt en rekke Insekttabeller. Dette er små og billige hefter der en kan bestemme insekter til artsnivå. Et av heftene (se kilde) tar for seg døgnfluelarvene.

Nomenklaturen følger Puthz Puthz 1978. Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.

Treliste

Kilder og referanser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Johansen & Lunde, 1993

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]