Henseid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Henseid
LandNorges flagg Norge
Kart
Henseid
59°03′43″N 9°11′53″Ø
Henseid grenser mot østsiden av nedre Toke. Her Kjendalsøya.

Henseid, eller Henneseid, er ei grend og en grunnkrets sørøst i Drangedal kommune i Telemark. I vest grenser den mot kretsen Straume og i øst mot Sannes. Stedet har fått navn etter sin hovedgård, som igjen har navn etter det gamle mannsnavnet «Heðinn». Opprinnelig var altså navnet «Heðinnseid», men har blitt skrevet på forskjellige måter opp gjennom årene; Henszø (1528), Hensze (1585), Hennesø (1593), Henneszo (1604), deretter Hennesøe fra 1723 og minst 100 år framover [1].

Grenda omfatter ca. 65 husstander. I tillegg finnes det en god del fritidsboliger i området, hovedsakelig i tilknytning til innsjøen Toke.

Henseid skole, som da også betjente kretsene Straume og Sannes, ble – tross beboernes lange og iherdige kamp – nedlagt høsten 2004. Elever herfra må til Drangedal 10-årige skole i kommunesenteret Prestestranda [2].

Avstanden til Grenland er kort, og dette preger også yrkeslivet i grenda. Om lag halvparten av de yrkesaktive pendler til Grenland mens den andre halvparten arbeider innen kommunen, hovedsakelig i primærnæringer og offentlig virksomhet. FV356 (Sannesveien), som går gjennom grenda, fører til Grenland.

Henseid har flere foreninger og lag som avspeiler beboernes fritidsinteresser. Deres hovedarbeidsområder er drift av grendehus og forskjellige håndverks- og kulturaktiviteter. Henseid idrettslag driver bl.a. med trim, luftgeværskyting og skiaktiviteter med lysløype. Her finnes også båtforening, med eget bryggeanlegg innerst i Solvik-kilen.

Tømmerdrift[rediger | rediger kilde]

Ved Henseid fantes ett av flere sjekkpunkt når det gjaldt tømmerfløtningen i Drangedal. Tømmeret som ble fløtet medstrøms nedover Toke ble reorganisert utenfor Henseidkilen og sendt videre ned til Kragerø hvor det ble overtatt av oppkjøperne.

Det var også en del tømmerdrift på Henseid. På gårdene innover i Henseidgrenda ble det hogget tømmer, og dette ble fløtet ned den lille elva som går fra Damkjenn ned til Henseidkilen i Toke. I dag går det en sti langs deler av denne elva hvor man kan se spor etter tømmerdriften som en gang var der. (Selve Henseidvannet dreneres andre veien, mot Lunde.). Tømmerdriften på Toke foregikk fra omkring 1530 til 1970-80.

Noen avstander fra Henseid[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «O. Rygh, Norske Gaardnavne: Henseid». 
  2. ^ «Skoler i Drangedal». Arkivert fra originalen 15. september 2019. Besøkt 3. august 2020.