Straume (Drangedal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Straume i Drangedal)
Hopp til navigering Hopp til søk

Straume er en grend og en grunnkrets i Drangedal kommune i Vestfold og Telemark fylke. I areal dekker grenda omtrent 19 000 dekar. Forbindelsen mellom Øvre- og Nedre Toke, Straumen, eller Straumeelva, deler grenda i to områder; Østre Straume og Vestre Straume. Grenda har et innbyggertall på rundt 50 (2020). Her finnes også en del fritidsboliger, hovedsakelig med nærhet til Toke.

På ø. Straume ble det i mange år holdt folkeskole. Da denne ble nedlagt ble elevene flyttet til Henseid skole i nabogrenda. Etter at denne også ble nedlagt i 2004 må alle elever til Drangedal 10-årige skole.[1]

Her ble også Telemark skogskule opprettet i 1917 etter at Bratsberg amt hadde vedtatt å bidra med 1 950 kroner pr. år.[2] Kretsen grenser i vest til Voje, i øst til Henseid og i sør til Vefall.

I 1967 kom Straumebrua, som binder de to delene av Straume sammen, og gjorde ferjetransporten over Vefaldsundet i Nedre Toke overflødig. Fylkesvei 38 og fylkesvei 356 møter hverandre i Straumekrysset. Her fører Fv38 sørover til Kragerø i en retning, og gjennom sentrum av Drangedal og videre nordover til Vrådal i den andre retningen. Fv356 (Sannesveien), som går gjennom grenda, fører til Grenland.

Referanser[rediger | rediger kilde]