Henry Fuseli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Henry Fuseli
Johann Heinrich Füssli
Henry fuseli por James Northcote 1778.jpg
Født7. februar 1741
Zürich[1][2]
Død16. april 1825
Putney
Gravlagt St. Pauls katedral
Far Johann Caspar Füssli
Søsken Anna Füssli, Hans Rudolf Füssli, Johann Kaspar Füssli
Beskjeftigelse Kunstmaler[3][2][4], lyriker, tegner[2], illustratør[2]
Nasjonalitet Sveits, Storbritannia
Medlem av Royal Academy

Henry Fuseli, på tysk Johann Heinrich Füssli, (født 7. februar 1741 i Zürich i Sveits, død 16. april 1825 i distriktet Wandsworth i London), var en sveitsisk maler, tegner og kunstskribent som bodde i England fra 1765. Flere av motivene hans, som «Marerittet», skildrer overnaturlige fenomener og mytologiske figurer. Han lagde malerier for Boydell Shakespeare Gallery og skapte sitt eget Milton Gallery. Han hadde stilling som professor i maleri ved Royal Academy of Arts fra 1799 til sin død.

Fuselis romantiske, mystiske og teatralske stil og hans chiaroscuro-teknikk påvirket flere yngre kunstnere i Storbritannia, blant annet William Blake.

I tillegg til sitt kunstneriske virke er Fuseli kjent for et kortvarig forhold til den engelske forfatteren og tidligfeministen Mary Wollstonecraft.

«Marerittet»[rediger | rediger kilde]

(en) Category:The Nightmare by Johann Heinrich Füssli – galleri av bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons

«Marerittet» (The Nightmare) fra 1781 er Fuselis mest berømte bilde. Det viser en incubus, en middelaldersk marerittdemon som tilsvarer maren eller mara i tysk og nordeuropeisk tradisjon, sittende på en kvinne i dyp søvn. Motivet er blitt tolket som en kunstnerisk skildring av søvnparalyse (søvnlammelse).[5]

Det romantiske maleriet The Nightmare eller NachtmahrMarerittet») fra 1781 er Fuselis mest berømte bilde. Det viser en kvinne i dyp søvn, utstrakt på en seng med armene over hodet og hengende ned, iført en tynn, hvit nattkjole, med en incubus, en mannlig marerittdemon i klassisk og middelaldersk folketro og myter, sittende sammenkrøket som en tung, mørk, apeliknende figur på magen hennes. I den mørke bakgrunnen til venstre stikker det fram et hestehode med ville, oppsperrede øyne.

Da bildet ble stilt ut i London i 1782, vakte det stor oppmerksomhet og interesse, blant annet for sin djerve erotiske ladning og uhyggelige fascinasjonskraft. Det ble laget et stikk av bildet som ble trykt og spredt over store områder og gjorde motivet ytterligere kjent og populært. Fuseli lagde flere versjoner av bildet og inspirerte også andre kunstnere til å gjenta motivet.

«Marerittet» er blitt forstått på flere måter. Motivet er hentet fra folkelige forestillinger om demoner som plager sovende mennesker og dyr. Hesten, på engelsk en mare, altså «merr», spiller på ordlikheten med Nightmare og uttrykket «å bli ridd av en mare», marerittdemonen i tysk og nordeuropeisk tradisjon. Motivet blir også tolket som en kunstnerisk skildring av et klassisk stadium under søvnparalyse (søvnlammelse), et skremmende «mareritt i våken tilstand» straks før innsovning eller etter oppvåkning med hallusinasjoner og lammelse som gjør det vanskelig å puste.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Category:Johann Heinrich Füssli – galleri av bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons