Henry Fuseli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Henry Fuseli
Johann Heinrich Füssli
Født7. februar 1741
Zürich[1][2][3]
Død16. april 1825
Putney[2][4][5]
BeskjeftigelseKunstmaler, lyriker, tegner, illustratør, grafiker, bygningstegner, kunsthistoriker Rediger på Wikidata
FarJohann Caspar Füssli
SøskenAnna Füssli[6]
Hans Rudolf Füssli[6]
Johann Kaspar Füssli[6]
NasjonalitetSveits[7][8][9]
Storbritannia[7]
GravlagtSt. Pauls katedral
Medlem avRoyal Academy

Henry Fuseli, på tysk Johann Heinrich Füssli, (født 7. februar 1741 i Zürich i Sveits, død 16. april 1825 i distriktet Wandsworth i London), var en sveitsisk maler, tegner og kunstskribent som bodde i England fra 1765. Flere av motivene hans, som «Marerittet», skildrer overnaturlige fenomener og mytologiske figurer. Han lagde malerier for Boydell Shakespeare Gallery og skapte sitt eget Milton Gallery. Han hadde stilling som professor i maleri ved Royal Academy of Arts fra 1799 til sin død.

Fuselis romantiske, mystiske og teatralske stil og hans chiaroscuro-teknikk påvirket flere yngre kunstnere i Storbritannia, blant annet William Blake.

I tillegg til sitt kunstneriske virke er Fuseli kjent for et kortvarig forhold til den engelske forfatteren og tidligfeministen Mary Wollstonecraft.

«Marerittet»[rediger | rediger kilde]

«Marerittet» (The Nightmare) fra 1781 er Fuselis mest berømte bilde. Det viser en incubus, en middelaldersk marerittdemon som tilsvarer maren eller mara i tysk og nordeuropeisk tradisjon, sittende på en kvinne i dyp søvn. Motivet er blitt tolket som en kunstnerisk skildring av søvnparalyse (søvnlammelse).[10]

Det romantiske maleriet The Nightmare eller NachtmahrMarerittet») fra 1781 er Fuselis mest berømte bilde. Det viser en kvinne i dyp søvn, utstrakt på en seng med armene over hodet og hengende ned, iført en tynn, hvit nattkjole, med en incubus, en mannlig marerittdemon i klassisk og middelaldersk folketro og myter, sittende sammenkrøket som en tung, mørk, apeliknende figur på magen hennes. I den mørke bakgrunnen til venstre stikker det fram et hestehode med ville, oppsperrede øyne.

Da bildet ble stilt ut i London i 1782, vakte det stor oppmerksomhet og interesse, blant annet for sin djerve erotiske ladning og uhyggelige fascinasjonskraft. Det ble laget et stikk av bildet som ble trykt og spredt over store områder og gjorde motivet ytterligere kjent og populært. Fuseli lagde flere versjoner av bildet og inspirerte også andre kunstnere til å gjenta motivet.

«Marerittet» er blitt forstått på flere måter. Motivet er hentet fra folkelige forestillinger om demoner som plager sovende mennesker og dyr. Hesten, på engelsk en mare, altså «merr», spiller på ordlikheten med Nightmare og uttrykket «å bli ridd av en mare», marerittdemonen i tysk og nordeuropeisk tradisjon. Motivet blir også tolket som en kunstnerisk skildring av et klassisk stadium under søvnparalyse (søvnlammelse), et skremmende «mareritt i våken tilstand» straks før innsovning eller etter oppvåkning med hallusinasjoner og lammelse som gjør det vanskelig å puste.[10]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b RKDartists, RKD kunstner-ID 29715[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ RKDartists, rkd.nl, besøkt 29. september 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ rkd.nl[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ rkd.nl[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b c Union List of Artist Names, ULAN 500115235, utgitt 26. januar 2018, besøkt 21. mai 2021[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ a b LIBRIS, libris.kb.se, utgitt 26. mars 2018, besøkt 24. august 2018[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ SIKART, oppført som Füssli, Johann Heinrich, SIKART ID 4022806, besøkt 18. juni 2021[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ det svenske Nasjonalmuséets kunstnerliste, kulturnav.org, utgitt 12. februar 2016, besøkt 27. februar 2016[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ a b nrk.no 1.10.2016: Mareritt i våken tilstand (om søvnparalyse)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]