Henri Pirenne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Henri Pirenne

Henri Pirenne (født 23. desember 1862 i Verviers i provinsen Liège i Belgia, død 25. oktober 1935 i Uccle) var en førende belgisk historiker. Han er også kjent for sin deltagelse i den ikke-voldelige motstanden mot tyskerne som besatte Belgia under første verdenskrig.

Virke[rediger | rediger kilde]

Pirenne var spesialist på Belgias middelalderhistorie og har bl.a. utgitt Bibliographie de l'histoire de Belgique (1893), Histoire de Belgique (6 bd, 1900-26), Les villes du moyen âge (1928), «La fin du moyen âge» (i Peuples et civilisations, 7, 1931) samt verdifulle edisjoner av middelalderkrøniker.

Henri Pirennes vedvarende bidrag innen historieforskningen hviler på tre bidrag til forståelsen av europeisk historie. For det første med det som er blitt kjent som Pirenne-tesen, vedrørende middelalderens tilblivelse ut fra statsdannelser og nye handelsmønster; for det annet for sin presentasjon av belgisk middelalderhistorie, og for det tredje for hans analyse og modell vedrørende utviklingen av middelalderbyene.

Pirenne-tesen: De germanske folkevandringene brøt ifølge Pirenne ikke utviklingen i Europa. I stedet hevder han en annen katastrofeteori: Islams erobringer på 600- og 700-tallene brøt i stykker middelhavsverdenen og blokkerte den øst-vestlige fjernhandelen som hadde gitt liv til antikkens økonomi. Det var under det tidevervet som begynner med Muhammed og slutter med Karl den store som det agrare, selvhusholdende middelalderske Europa kom til og antikken som livsform forsvant.

Denne tesen anfektes av en rekke andre historikere.

Verker i utvalg[rediger | rediger kilde]

  • Histoire de Belgique
  • Les villes du Moyen-Age, essai d’histoire économique et sociale, Bruxelles, Lamertin, 1927. (Norsk: Byene i middelalderen, 1968)
  • Mahomet et Charlemagne (1937)
  • Tidlige demokratier i Benelux-landene; Urbane samfunn og politisk konflikt i Middelalderen og Renessansen (Nisus Forlag, 2014) ISBN 97882-91612-164

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Erna Patzelt: Die fränkische Kultur und der Islam. Aalen 1978 (Kritisk til Pirenne-tesen.)
  • Peter Schöttler: «Henri Pirennes Kritik an der deutschen Geschichtswissenschaft und seine Neubegründung des Komparatismus im Ersten Weltkrieg», in: Sozial.Geschichte. Zeitschrift für historische Analyse des 20. und 21. Jahrhunderts, 19 (2004), H. 2, s. 53–81.