Hopp til innhold

Verviers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Verviers
Kommunens rådhus

Flagg

Våpen

LandBelgias flagg Belgia
RegionVallonias flagg Vallonia
ProvinsLiège
DistriktVerviers
Ligger vedVesdre
HovedstadQ31571899
Postnummer4800
Retningsnummer087
Areal33,07 km²
Befolkning56 364 (1. januar 2013 [1])
Bef.tetthet1 704,38 innb./km²
Nettsidewww.verviers.be/
Posisjonskart
Verviers ligger i Belgia
Verviers
Verviers
Verviers (Belgia)
Kart
Verviers
50°35′00″N 5°51′00″Ø

Verviers er en kommune og by i provinsen Liège i Belgia. Kommunen består av seks delkommuner: Verviers, Ensival, Lambermont, Petit-Rechain, Stembert og Heusy. Elva Vesdre renner gjennom kommunen.

Byen ligger nær den lille tyskspråklige ytterkanten av Belgia; på tysk heter byen Velwisch.

Første gang tekstilindustri knyttes til dette området er i historiske kilder fra 1400-tallet. Et århundre etter hadde tøyindustrien overtatt for de eldre metallurgiske verksteder, noe som til dels skyldes åttiårskrigens herjinger i det nordenfor liggende nederlandske område. Selve byen forble imidlertid nokså liten. Det var først i 1651 at den hadde vokst seg sterk nok til å få status som en av fyrstbispedømmet Lièges bonnes villes (hovedbyer).

Slutten av 1700-tallet ble en urolig tid, på grunn av den franske revolusjon. Byen Liège ble i 1795 annektert av Frankrike, og dette førte til en bratt økonomisk nedgang i Verviers, og dermed til stor elendighet. Etter slaget ved Waterloo (1815) snudde det til det bedre. Verviers ble, og forble til langt inn på 1900-tallet, kjent for sin handel med ullstoffer og sin tekstilindustri. Utgangspunkt for tekstilindustrien var det myke (det vil si kalkfrie) vannet fra elven Vesdre, som egnet seg ypperlig for vaskingen av ull og andre tekstiler. Den lave kalkholdighet i elvevannene skyldes at elven og dens sideelver og bekker strømmer ut fra myrlandet Hautes Fagnes.

Industriutbyggeren og forretningsmannen William Cockerill gjorde bruk av britisk know-how til å få fart på Verviers' tekstilindustri. Gatene ble brolagt, gassbelysning installert, og byens folketall ble raskt fordoblet under den industrielle revolusjon. Etter første verdenskrig kunne Verviers' ullindustri måle seg med den i Bradford i England. Blant de familier som var drivkrefter ved den industrielle utbygging kan nevnes navn som Simonis, Biolley, Pelzer, Hauzeur, Renkin, Paulis, Schwachhoffer, Brunninghausen, Lamboray og Adolphy.

Kjente personer fra Verviers

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]