Henri Fantin-Latour

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Selvportrett av Henri Fantin-Latour (1859), Musée des Beaux-Arts, Grenoble
Stilleben med vase, kristtorn, kirsebær og keramikk

Henri Fantin-Latour, fullt navn Henri Jean Théodore Fantin-Latour (født 14. januar 1836 i Grenoble i Rhône-Alpes i Frankrike, død 25. august 1904 i departementet Orne) var en fransk maler og litograf.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Henri Fantin-Latour far Théodore Fantin-Latour var portrettmaler og underviste i kunst. Hans mor var fra Russland. I 1841 flyttet familien til Paris.

Henri begynte tidlig med kunst. Først fikk han undervisning av sin far og 1850-1854 studerte han tegning ved Lecoq de Boisbaudran.

Kunstner[rediger | rediger kilde]

Etter en kort tid ved École des Beaux-Arts arbeidet han en periode i Gustave Courbets atelié. Fra 1853 begynte han å kopiere verker av de gamle mestre i Louvre og malerier av Delacroix i Musée du Luxembourg. I tolv år forsørget han seg hovedsakelig med å fremstille slike kopier.[trenger referanse]

Han traff Edgar Degas i Louvre i 1855, Édouard Manet i 1857 og Berthe Morisot i 1858. I 1858 ble han også venn med James McNeill Whistler som inviterte Henri Fantin-Latour aril å besøke London i 1859. Dette gjorde at han ble kjent med det kunstneriske miljø i den engelske hovedstad og 1864 hadde han en utstilling der på Royal Academy. I London ble han særlig populær for sine blomstermalerier.[trenger referanse]

Hans mest kjente verker er stilleben med blomster og gruppeportrettene han gjorde av studiekamerater og venner i Paris.[trenger referanse] I tillegg til disse gjorde han litografier som illustrerte musikken til en del av de store klassiske komponistene. Hans verker påvirket symbolistene senere i samme hundreåret.

Til tross for nære kontakter og vennskap med mange toneangivende impresjonister, forkastet han deres teorier og deltok aldri i deres utstillinger.[trenger referanse] I 1879 ble han tildelt æreslegionen.

Etter at han giftet seg med malerinnen Victoria Dubourg i 1876, tilbrakte han alle somrene på hennes families landeiendom i Buré, Orne i Basse-Normandie, hvor han også døde.

Han er gravlagt på Cimetière du Montparnasse, Paris.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]