Henfallet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Henfallet
BeliggenhetTydal, Trøndelag
ElvHena
Fallhøyder
 – Totalt fall

90 m
VernestatusHena varig vernet i 2005 (Supplering av verneplan)
Posisjonskart
Henfallet ligger i Trøndelag
Henfallet
Henfallet
Henfallet (Trøndelag)
Kart
Henfallet
63°01′16″N 11°35′57″Ø

Henfallet er Trøndelags høyeste fossefall (90 meter), og ligger i Tydal.

Elva Hena har sitt utspring i Veunsjøen, som ligger rett nord for den 1 321 moh høye Auspiken (Blåstøten) på grensa mot Holtålen. Elva heter til å begynne med Veunna, men skifter navn i det den renner nordover og inn i Hendalen.

Vel en kilometer ovenfor (sør for) fossen renner Hena sammen med Svartåa, som kommer fra Svartåsjøen, en liten fjellsjø i knapt 700 meters høyde, omgitt av myrer og fjellbjørkeskog. Etter samløpet begynner elva å ta fart, og ferden kulminerer med at vannet velter utfor kanten av det 90 meter høye Henfallet og ned i et dypt gjel, omgitt av barskog. Selv om vannføringen om sommeren ikke er all verden, er fossen likevel en imponerende opplevelse.

Vegetasjon[rediger | rediger kilde]

Området omkring fossen er mer eller mindre konstant påvirket av fossesprut som gir et svært fuktig miljø. Naturreservatet inneholder flere lav- og mosearter som er trua eller sjelden på nasjonal og/eller nordisk basis. I tillegg finnes mange andre arter som bare er velutviklet i naturskoger med lang kontinuitet, med læger og stående død ved. Kombinasjonen av en rekke kystarter så langt øst, samt mange fjellarter og delvis østlige arter gjør området spesielt. Dette sammen med de landskapsmessige forhold gjør at området er karakterisert som nasjonalt verneverdig, og derfor med i forslag til verneplan for barskog i Midt-Norge.

Geologi[rediger | rediger kilde]

Berggrunnen består av grågrønn leirskifer på østsida av Hena og i Olandersdalen, mens det på vestsida av Hena er overveiende grågrønn fyllitt og gråkvakke.

Fauna[rediger | rediger kilde]

Det er registrert skogsfugl, rovfugl og hjortevilt i området.

Adkomst[rediger | rediger kilde]

Kjør til Ås i Tydal og fortsett videre i retning Stugudal. Ved Neabyen er avkjøringa til Henfallet skiltet, og så er det bare å følge skogsbilveien innover ca. 8 km fram til fossen. Der du får øye på fossen mellom trærne går det en ca. 30 meter lang sti ned til et utsiktspunkt i skråningen ned mot gjelet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Tydal kommune (som har gitt tillatelse til å bruke stoff fra nettsida).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]