Helmuth Ellgaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Helmuth Ellgaard
Helmuth Ellgaard 1936.jpg
Helmuth Ellgaard, framfor en illustrasjon for seilerolympiaden i Kiel i 1936.
Født3. mars 1913
Haderslev
Død22. april 1980 (67 år)
Kiel
Ektefelle Lotte Berger
Barn Holger Ellgaard, Peter Ellgaard
Beskjeftigelse Kunstner, illustratør, journalist
Nasjonalitet Tyskland

Helmuth Ellgaard (født 3. mars 1913 i Hadersleben, den gang Tyskland, død 22. april 1980 i Kiel, Vest-Tyskland) var en tysk illustratør, kunstner og journalist.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Helmuth Ellgaard ble født i det daværende tyske Hadersleben (Haderslev) i Nordslesvig. I 1928 forlot familien Haderslev som etter folkeavstemning i 1922 hadde blitt dansk, for å flytte til Kiel.

Allerede tidlig interesserte Helmuth Ellgaard seg for tegning og maling. I 1934 fikk han sin utdannelse på kunstakademiet i Kiel, og arbeidet samtidig som reportasjetegner for dagsavisen Kieler Neueste Nachrichten. Han lærte seg å håndtere penn og skisseblokk, og hans spesialitet ble raske skisser med kullstift.

I 1939 flyttet han som nygift til Berlin.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Etter at andre verdenskrig brøt ut ble han krigsreporter, og som løytnant i flyvåpenet (Luftwaffe) deltok han i mange luftangrep som tegnende journalist, blant annet ved slaget om Storbritannia i 1940. Hans arbeid ble publisert i det anerkjente ukebladet Berliner Illustrierte Zeitung. Under krigen ble også hans to sønner Peter (1940) og Holger (1943) født.

Etterkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Under krigen hadde de store forlagshusene i Berlin blitt ødelagt, og nye aviser og tidsskrifter oppstod blant annet i Hamburg og München. Familien Ellgaard flyttet derfor til München, der Helmuth Ellgaard var med på å starte bildemagasinet Revue, som var et av mange nye tidsskrifter i etterkrigstidens Vest-Tyskland. I Revues redaksjon arbeidet Ellgaard som fast ansatt bilderedaktør og reportasjetekniker. I nesten hver ukeutgave fantes det illustrasjoner av ham, fra 1953 til og med i farger. Hans forbilder var amerikaneren Norman Rockwell og dansken Kurt Ard.

I 1956 gjorde han seg selvstendig og flyttet med familien til Hamburg. Her illustrerte han bøker og arbeidet for reklamefirmaer. Hans store innsats i perioden 1954 til 1961 var likevel illustrasjonen av et stort antall filmplakater, hvor plakaten fra 1959 for antikrigsfilmen Bron (Die Brücke) er hans mest framstående arbeide. I 1980, 67 år gammel, døde han av et hjerteinfarkt.

En stor del av hans arbeider ble i 2003 donert av hans to sønner Peter og Holger Ellgaard til Haus der Geschichte i Bonn.

Filmplakater[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]