Helmuth Ellgaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Helmuth Ellgaard
Helmuth Ellgaard, framfor en illustrasjon for seilerolympiaden i Kiel i 1936.
Født3. mars 1913Rediger på Wikidata
Haderslev
Død22. apr. 1980Rediger på Wikidata (67 år)
Kiel
BeskjeftigelseKunstner, illustratør, journalist Rediger på Wikidata
EktefelleLotte Berger
BarnHolger Ellgaard
Peter Ellgaard
NasjonalitetTyskland

Helmuth Ellgaard (født 3. mars 1913 i Hadersleben, den gang Tyskland, død 22. april 1980 i Kiel, Vest-Tyskland) var en tysk illustratør, kunstner og journalist.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Helmuth Ellgaard ble født i det daværende tyske Hadersleben (Haderslev) i Nordslesvig. I 1928 forlot familien Haderslev som etter folkeavstemning i 1922 hadde blitt dansk, for å flytte til Kiel.

Allerede tidlig interesserte Helmuth Ellgaard seg for tegning og maling. I 1934 fikk han sin utdannelse på kunstakademiet i Kiel, og arbeidet samtidig som reportasjetegner for dagsavisen Kieler Neueste Nachrichten. Han lærte seg å håndtere penn og skisseblokk, og hans spesialitet ble raske skisser med kullstift.

I 1939 flyttet han som nygift til Berlin.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Etter at andre verdenskrig brøt ut ble han krigsreporter, og som løytnant i flyvåpenet (Luftwaffe) deltok han i mange luftangrep som tegnende journalist, blant annet ved slaget om Storbritannia i 1940. Hans arbeid ble publisert i det anerkjente ukebladet Berliner Illustrierte Zeitung. Under krigen ble også hans to sønner Peter (1940) og Holger (1943) født.

Etterkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Under krigen hadde de store forlagshusene i Berlin blitt ødelagt, og nye aviser og tidsskrifter oppstod blant annet i Hamburg og München. Familien Ellgaard flyttet derfor til München, der Helmuth Ellgaard var med på å starte bildemagasinet Revue, som var et av mange nye tidsskrifter i etterkrigstidens Vest-Tyskland. I Revues redaksjon arbeidet Ellgaard som fast ansatt bilderedaktør og reportasjetekniker. I nesten hver ukeutgave fantes det illustrasjoner av ham, fra 1953 til og med i farger. Hans forbilder var amerikaneren Norman Rockwell og dansken Kurt Ard.

I 1956 gjorde han seg selvstendig og flyttet med familien til Hamburg. Her illustrerte han bøker og arbeidet for reklamefirmaer. Hans store innsats i perioden 1954 til 1961 var likevel illustrasjonen av et stort antall filmplakater, hvor plakaten fra 1959 for antikrigsfilmen Bron (Die Brücke) er hans mest framstående arbeide. I 1980, 67 år gammel, døde han av et hjerteinfarkt.

En stor del av hans arbeider ble i 2003 donert av hans to sønner Peter og Holger Ellgaard til Haus der Geschichte i Bonn.

Filmplakater[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]