Norman Rockwell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norman Rockwell
Rockwell-Norman-LOC.jpg
Født3. februar 1894
New York
Død8. november 1978 (84 år)
Stockbridge
Ektefelle Molly Punderson
Utdannet ved Parsons The New School for Design, Art Students League of New York
Beskjeftigelse Kunstmaler, illustratør, kunstner, fotograf
Nasjonalitet USA
Utmerkelse Guggenheim-stipendet, Presidentens frihetsmedalje

Den folkekjære og produktive amerikanske illustratøren og folkelivsskildreren Norman Rockwell (1894–1978).
«Bading forbudt» (No swimming) er en typisk fortellende Rockwell-illustrasjon i «idylliserende realisme» for ukebladet The Saturday Evening Post 1921.

Norman Rockwell (født 3. februar 1894 i New York City i USA, død 8. november 1978) var en amerikansk maler og illustratør. Han ble særlig kjent for en stor mengde poengterte omslagsillustrasjoner til det populære ukebladet The Saturday Evening Post mellom 1916 og 1963.

Norman Rockwell arbeidet i en realistisk, fotobasert malertradisjon med detaljerte, ofte humoristiske hverdagsmotiver fra amerikansk folkeliv. Han ble enormt populær hos publikum, og høstet stor anerkjennelse også av kunstkjennere, for sine håndverksferdigheter og som samtidsskildrer. Rockwells forføreriske bilder er samtidig blitt anklaget for å være overtydelig, kitschaktig fortellerkunst med sentimental idyll, konservative holdninger og endimensjonale poenger. De representerer likevel noe av det beste innen 1900-tallets illustrasjonskunst og populærkultur, og har hatt stor betydning for amerikaneres syn på seg selv og landets nyere historie.

Norman Rockwell påvirket også flere illustratører, blant annet den svenske ukebladtegneren Gerd Miller (19251988) og den danske, internasjonalt kjente Kurt Ard som leverte Rockwell-inspirerte forsideillustrasjoner til Allers Familiejournal og andre magasiner på 1960- og 1970-tallet.

Illustrasjonseksempler[rediger | rediger kilde]

Flere av Norman Rockwells magasinillustrasjoner har fått nærmest ikonisk status i amerikansk populærkultur. Det gjelder blant annet fire frihetsmotiver opprinnelig malt for The Saturday Evening Post i 1943 og trykt som propagandaplakater for sivil krigsinnsats i USA under andre verdenskrig.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]