Helgebostad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 63°34′17,335″N 8°33′16,463″Ø

Helgebostad på Hitra

Helgebostad er ei øy som ligger nordvest for Hitra i Trøndelag. Øya deler Straumfjorden som blir hetende Hestnessundet nord for øya og Håvikstraumen sør for øya.

Lenge så øya ut til å bli fraflyttet selv om det bare skilte noen få meter til fast-Hitra ved sørenden av øya. Et gammelt krantårn ble kjøpt fra det nedlagte Kullkompaniet i Trondheim og benyttet som bru. Vegforbindelse til Hitra ble åpnet i 1983. Like øst for brupåslaget på øya ligger Helgebostadøya naturreservat med en unik furuskog.

Et gammelt sagn forteller at etter svartedauen var det røyk bare fra to hus på Hitra. Den ene plassen var Smågesjø og den andre Helgebostad.

Fra 1891 til 1913 jaktet tyskeren Ernst Leverkusen (18511936) hjort på Helgebostad hvor han i 1900 kjøpte en jakthytte som etter hvert ble utbygd til noe som minner om et lite jaktslott. Hytta ble opprinnelig bygd av konsul Hans Peter Jenssen fra Trondheim i 1889. Bygningen ble etter hvert en slags miniatyr av Leverkusens jaktslott i Eifel i Tyskland som sto ferdig i 1904. Til tross for noe ombygging eksisterer hovedbygningen fortsatt på samme sted den dag i dag. Bygningene forøvrig (brygge, stabbur, to hytter for jaktloser m.m.) ble solgt og revet i 1939. Til stedet hører også med en kai ved Straumfjorden bygd av stein som fortsatt står nærmest intakt.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Fredrik Strøm: Ernst Leverkusen. Kjent tysk hjortejeger på Hitra – ÅRBOK FOR FOSEN 2011.