Helga Helgesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Helga Helgesen
HelgaHelgesen.jpg
Helga Helgesen rundt 1925.
Født16. mars 1863
Hønefoss
Død30. mars 1936 (73 år)
Oslo
Beskjeftigelse Lærer
Parti Venstre
Nasjonalitet Norsk

Helga Bernhardine Helgesen (født 16. mars 1863 i Hønefoss, død 30. mars 1936 i Oslo) var norsk lærer og kokebokforfatter, og en pioner i arbeidet med å få faget skolekjøkken inn på timeplanen i norsk skole.

Hun var lærer på Kampen skole fra 1889. Hun var vokst opp på Norderhov, hadde tatt middelskoleeksamen og arbeidet noen tid som gurvernante. I 1887 tok hun lærerinneeksamen på Nissen pikeskole og begynte som lærer på Tøyen før hun kom til Kampen.

Helgesen var utvilsomt et menneske rikt utstyrt med sosial samvittighet og innsikt, og i møtet med den fattige arbeiderbefolkningen på Kampen, med underernærte og feilernærte unger, grodde tanken om hvordan hun som et velutdannet menneske kunne hjelpe til å bedre forholdene.

Allerede i 1890 hadde Dorothea Christensen satt i gang skolekjøkkenundervisning i Sandefjord, og Helga Helgesen hadde lest Christensens artikler om forsøket. For Helgesen stod det nok klart at det viktigste var å lære jentene «huslig økonomi», som hun selv kalte faget. Og med støtte fra overlærer Tellefsen sendte hun inn søknad om å få igangsette skolekjøkkenundervisning på Kampen skole. Søknaden ble ikke imøtekommet av skolemyndighetene.

Statue av Helga Helgesen utenfor Kampen skole

Helgesen sørget deretter å bedre sine kunnskaper i faget, hun dro til Glasgow og utdannet seg, og i 1891 ble forsøksundervisning begynt på Kampen skole. I 1892 satte hun i gang «Statens kurs til utdannelse av skolekjøkkenlærerinner», også på Kampen, noe som la grunnlaget for statens lærerskole i husstellStabekk fra 1909. I 1894 utga hun sammen med Dorothea Christensen Kogebog for folkeskolen og hjemmet.

Hun har fått en egen plass i Oslo oppkalt etter seg, etter at Helga Helgesens gate skiftet navn til Jordal terrasse. Plassen ligger ved foten av Enerhaugen i krysningen mellom Åkebergveien og Grønlandsleiret.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]