Heiduskfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Heiduskspinner»)
Heiduskfly
Nomenklatur
Nola aerugula
Hübner, 1793
Populærnavn
heiduskfly[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
OrdenSommerfugler
FamilieBåtspinnere
SlektNola
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: torvmyrer, også på sandete områder
Utbredelse: den palearktiske sone; i Norge bare ett funn fra Hedmark

Heiduskfly (Nola aerugula) er en sommerfugl som tilhører familien båtspinnere (Nolidae). I Norge er denne arten bare funnet én gang, i Eidskog i Hedmark, men det er sannsynlig at den kan finnes her og der på Østlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 15 – 20 mm), grå – eller brunaktig sommerfugl. Fargen er svært variabel. Den kan være nesten hvit, ensfarget rødbrun eller lys med mørkere tverrbånd. Kroppen er sylindrisk, hodet nokså stort og bredt med små fasettøyne. Antennene er trådformede med fine, oppstående hår, omtrent halvparten så lange som forvingene. Forvingen er avrundet trekantet, ganske bred. Begge vingeparene har temmelig lange, grå- eller brunaktige hårfrynser langs ytterkantene. Bakvingen er ensfarget grå- eller brunaktig.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Heiduskfly finnes helst på små, åpne torvmyrer, men kan også forekomme på sandete områder ved kysten. Man vet lite om hvilke planter larvene til denne arten lever på, men i fangenskap kan de leve av blant andre bjørk, molte og blåbær, og også på planter i erteblomstfamilien (Fabaceae). De voksne sommerfuglene flyr i juli – august. Hannene begynner å fly rett før solnedgang, og kan enkelte ganger sees nokså tallrikt når de svermer et par desimeter over bakken på leting etter hunner som etter hvert kryper opp på stråene og begynner å lokke på hannene. Artens bestander svinger mye fra år til år, men enkelte år kan den være ganske tallrik der den finnes.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over store deler av Europa og videre østover til Japan. I Norden finnes den i Vestjylland, i det sørøstlige Sverige og det sørlige Finland. I Norge er den bare funnet én gang, i Eidskog, Hedmark i 1974.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 3. mars 2022. Besøkt 3. mars 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av heiduskfly Nola aerugula som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]