Havmyran naturreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Havmyran naturreservat
LandNorge[1][2]
Ligger iHitra
Verneformramsarområde, naturreservat
Areal38,7
Opprettet1982
Kart
Havmyran naturreservat
63°29′53″N 8°38′31″Ø

Havmyran naturreservat er et naturreservat i Hitra kommune, Trøndelag. Naturreservatet ligger i et hei-, sump- og myr-område sørvest på innlandet av øya Hitra, og har siden 2002 status som ramsarområde på grunn av sin betydning for trekkfugler.

Reservatet ble opprettet i 1982 for å bevare et stort representativt og urørt myr- og heilandskap med oseanisk vegetasjon, og et viktig våtmarksområde med rik og interessant fuglefauna.

12 km² av reservatet er myr – hovedsakelig næringsfattig regnvannsmyr, 3 km² er tjern og annet ferskvann, mens det øvrige er fast grunn. Terrenget er forholdsvis flatt, og ligger mellom 60 og 80 moh. Berggrunnen består av den sentforvitrende dypbergartet dioritt. De indre delene av området ligger 4 km fra vei, og området er som helhet lite berørt av menneskelig aktivitet.

Småspove har her sitt viktigste hekkeområde på trøndelagskysten, og heilo, myrsnipe og rødstilk er godt utbredt.

Det går en sti gjennom sørvestre del av reservatet. Parkering er skiltet ved fylkesvei 713 både på nordvestsiden og sørøstsiden av reservatet, og det finnes informasjonstavler der stien går inn i reservatet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Common Database on Designated Areas, besøkt 26. juni 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ GeoNames, besøkt 7. april 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]