Haunting Ground

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Haunting Ground
Demento
UtviklerCapcom Production Studio 1
UtgiverCapcom
DesignerHideaki Utsumi
PlattformPlayStation 2
UtgivelseJA 21. april 2005

EU 29. april 2005

NA 10. mai 2005
SjangerSurvival Horror
ModusEnspiller
Aldersgrense16+

Haunting Ground, kjent i Japan som Demento (デメント), er et survival horror-spill utviklet av Capcom Production Studio 1 og publisert av Capcom for PlayStation 2 i 2005. Spillet deler mange likheter med Clock Tower 3. Spillet var egentlig i utvikling som Clock Tower 4.

Handling[rediger | rediger kilde]

Spilleren styrer Fiona Belli, en ung kvinne som våkner i et mystisk slott som ser ut til å ligge i Italia. Hun har akkurat vært involvert i en bilulykke med sine foreldre, men minnene om ulykken er uklare. Når hun våkner befinner hun seg i et metallbur i et slakterrom. Siden buret ikke er låst, klatrer hun ut, men blir skremt av et stort, snerrende dyr som løper forbi henne. Fiona begynner fort å se seg om etter svar og en vei ut av slottet. På veien møter hun en hvit schæferhund ved navn Hewie som blir hennes faste følgesvenn gjennom spillet. Ettersom Fionas situasjon blir stadig mer forstyrrende finner hun ut at hun er bærer av Azoth, noe slottets beboere er ute etter.

Gameplay[rediger | rediger kilde]

Fiona, den spillbare karakteren, må bli guidet gjennom og rundt Belli Castle for å finne en vei ut. På ferden må spilleren løse forskjellige puslespill, låse opp dører og slippe unna, gjemme seg eller forsøke å slåss mot slottets beboere. Fiona har selskap av Hewie, og de to må jobbe sammen for å løse enkelte puslespill eller utmanøvrere sine forfølgere.

Gjennom spillet vil slottets beboere jage etter og angripe Fiona, og hvis unngått lenge nok, gir de seg for en viss tid. Selv om det går an å angripe tilbake med spark, Hewies biting eller alkymiske lagde våpen, ligger spillets fokus på at spilleren skal unngå fiendene lenge nok til å finne et gjemmested. Slottets beboere jager Fiona individuelt inntil de blir stoppet i en bosskamp, hvorav en ny fiende vil jage etter henne. To skapninger eksisterer i tillegg til slottets vedlikeholdere, og selv om begge er ufarlige for Fiona, kan de alarmere den jaktende fienden om hennes stedsbefinnelse og skape panikk. Den første er små flytende kuler av sterkt blått lys kjent som Luminescents. Disse følger Fiona og lager en høy lyd hvis de kommer fysisk kontakt med henne. Den andre er små, groteske foster-liknende homunculi som fester seg selv til Fionas ben og gir utløp for et skjærende hyl.

Hewie joiner Fiona tidlig i spillet, medfølgende forskjellige spillerstyrte kommandoer for å utføre handlinger som bjeffing eller snerring når han oppdager en felle eller trussel. Han kan bli kommandert til å bli, følge, angripe, hente og gi labb. For å vedlikeholde et godt forhold med sin nye kamerat må Fiona uttrykke kommandoer til Hewie, gi ham belønning eller irettesette ham avhengig av om han adlyder eller ikke. Å rose eller vitalisere Hewie når han blir skadet vedlikeholder også hans interesse. Hewie vil ignorere Fionas kommandoer og vandre avgårde hvis han ikke får nok oppmerksomhet, og hvis han blir konsekvent feilbehandlet kan han angripe henne. Ved lettere vanskelighetsgrader kan Hewie bli slått bevisstløs ved å ha påtatt seg for mange skader, men kan bli revitalisert. I Hard modus blir han drept etter å ha fått samme antall skader, noe som ender spillet.

Når møtt med enkelte hendelser eller forlengede fiendeangrep og jakting, blir Fiona redd. Hvis hun forblir redd over en lenger periode vil hun gå inn i panikkmodus og løpe. Panikkmodus forårsaker uklarheter på skjermen, fargene forsvinner i omgivelsene hennes og en freeze-frame effekt, samt at kontrollen vibrerer i takt, gir uttrykk for Fionas raske hjerteslag. Spilleren kan ikke stoppe Fiona fra å løpe og må avverge at hun løper inn i vegger eller objekter. Ved å løpe inn i et annet scenario gjør at hun kollapser og kryper bort; ved dette punktet vil mer skade drepe henne. Panikkmodus endes ved å unngå fienden lenge nok.

Karakterer[rediger | rediger kilde]

Fiona (som har fått stemme av Cornelia Hayes) er den atten år gamle jenta som spilleren styrer. Hun hadde nylig flyttet hjemmefra for å begynne på college og var på besøk hos dem da bilulykken inntraff. Hennes mor Ayla døde momentant, og selv om hennes far Ugo overlevde ulykken, ble han nesten umiddelbart drept av en mann med kniv. Til tross for at Fiona ikke er veldig atletisk (hvilket vissnok skal være grunnen til at faller i mange scener), gjør hun opp for dette med sitt kvikke sinn.

Hewie er en hvit schæferhund som Fiona finner lenket i slottets utegård, og redder. Spillerens sammenhengende behandling av Hewie bestemmer hvor godt og raskt han hjelper Fiona gjennom spillet.

Debilitas (som har fått stemme av Lex Lang og Clement von Franckenstein) er vedlikeholder av slottets hage. Til tross for hans enorme og truende utseende er Debilitas mentalt forstyrret og har mentaliteten til et barn. Ved synet at Fiona vil han jage etter henne i den tro at hun er en stor dukke. Hvis Fiona kommer for nær under en jaktsekvens, vil Debilitas ta tak i henne og, gjennom en bjørneklem, knuse henne til døde. Han er den eneste fienden i spillet du ikke trenger å drepe.

Daniella (som har fått stemme av Moira Quirk) lager mat og gjør husarbeid rundt om i slottet. Hun virker å være i sene tjueårene og er vakker av utseende, men bevegelsene hennes er robotaktige og oppførselen hennes er urovekkende. Hun viser seg til slutt å være en homunculus, et menneskelaget produkt. I begynnelsen virker Daniella emosjonsløs, men til Fionas forferdelse opplever hun at Daniella har tendenser til ustabile humørsvingninger og maniske latteranfall. Daniella ser ut til å være gal, hvorpå hun blander morderiske intensjoner og å fullstendig ignorere Fiona for å gjøre renhold i stillhet på slottet. Til tross for hennes vakre utseende hater hun å se seg selv i speilet, og vil forskrekket begynne å hyle ved synet av sin egen refleksjon. Daniella jakter etter Fiona ut av sjalusi for at Fiona kan få barn og innehar Azoth, noe Daniella tror vil gjøre henne selv menneskelig, og fullstendig. Daniella kan drepe Fiona enten ved å spidde henne med en lang glassbit eller en glohet smijernsstang, avhengig av spillerens handlinger.

Riccardo (som har fått stemme av Greg Ellis) er slottets grunneier. Han påstår selv å være en stor alkymist og mener at ingenting kan drepe ham. Som en munk-liknende figur ser det i begynnelsen ut som om han er personen med ansvaret for slottet, men i realiteten er han bare er en tjener. Riccardo søker etter Fionas Azoth fordi han trenger den for å bli født på ny. I motsetning til de andre forfølgerne virker ikke Riccardos intensjon å drepe Fiona, men heller slå, fike til og sparke henne. Dette til tross, om Fiona kommer for nær ham under en jaktsekvens, kan han la seg rive med og drepe henne med pistolen sin. Han er smart og bestemt, og vil skremme henne ved å avfyre pistolen i luften. Han kan drepe henne ved å treffe hodet. Som en av to kloner av Lorenzo, kan Riccardo rent teknisk regnes som Fionas onkel.

Lorenzo Aureolus Belli (som har fått stemme av Robin Atkin Downes som ung/voksen mann og Enn Reitel som gammel mann) er en bakgrunnsfigur i mesteparten av spillet og gjør alt hva han kan for å hjelpe Fiona. Lite er visst om han, utenom faktumet at han er veldig gammel. Lorenzo lagde to kloner: Ugo Belli og Riccardo Belli, men kun Ugo ble gitt Azoth. Riccardo feilet i forsøket på å ta Azoth fra Ugo, men skjønte at Ugos datter Fiona hadde fått Azoth i arving fra sin far. Etter at Fiona har nedkjempet Debilitas, Daniella og Riccardo, og møter Lorenzo som da avslører sine intensjoner, som er å få Azoth for å oppnå udødelighet, forteller han at han hjalp henne for å bringe henne nærmere seg. Lorenzo er urokkelig bestemt og vil ikke gi opp å jakte, og ethvert forsøk på å drepe ham mislykkes da han bare gjenoppstår.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]