Harry Boland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Harry Boland
Pictured at the Mansion House in 1919 Harry Boland HU55929 (cropped).jpg
Født27. april 1887[1]
Phibsborough
Død1. august 1922[2] (35 år)
Dublin
Gravlagt Glasnevin gravlund
Utdannet ved Synge Street CBS
Beskjeftigelse Politiker
Parti Sinn Féin
Nasjonalitet Irland, Den irske republikk
Medlem av Irish Republican Brotherhood

Harry Boland (født 27. april 1887 i Dublin, død 1. august 1922 i Skerries) var en irsk nasjonalist, opprører og politiker.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Harry Boland ble født i Phibsborough i Dublin som sønn av James Boland som var medlem av Irish Republican Brotherhood (IRB) og hans hustru. Han ble tidlig aktiv i Gaelic Athletic Association, og var i 1914 dommer under finalen for All-Ireland Senior Football Championship.

Han var blitt medlem av IRB på samme tid som sin eldre bror Gerry in 1904,[3] i farens, onkelemns og sannsynligvis bestefarens fotspor. Han ble utdannet ved Synge Street CBS men etter et personlig sammenstøt nektet han å fortsette; dn dro så til De la Salle College i County Laois der han gikk inn som novise.[4]

Påskeopprøret[rediger | rediger kilde]

Etterhvert sluttet han seg også til Irish Volunteers, og han tok aktivt del i kampene under påskeopprøret i 1916.

Den irske uavhengighetskrig[rediger | rediger kilde]

Under den irske uavhengighetskrig jobbet han en tid sammen med Michael Collins. De to var blant annet sammen i Granard, hvor de begge falt for Kitty Kiernan som senere ble forlovet med Collins. Etter en tid forlot Boland så Irland for å reise rundt i USA sammen med Éamon de Valera.

I valget i 1918 ble han valgt inn i det britiske parlamentet for Sinn Féin for valgkretsen Roscommon South. I likhet med de andre Sinn Féin-representantene boikottet han det britiske parlamentet, og deltok i stedet i opprettelsen av Dáil Éireann.

Den irske borgerkrig[rediger | rediger kilde]

Da den anglo-irske traktat var ferdigforhandlet stilte han seg på de Valeras side som traktatmotstander. Dette fortsatte han med under den irske borgerkrig, og han stod dermed på motsatt side i forhold til sin gamle venn Collins. Jan ble gjenvalgt til parlamentet for samme valgkrets i 1922.

Den 31. juli 1922 ble han skutt ned av soldater fra Irish Army utenfor Grand Hotel i Skerries. Hotellet har siden blitt revet, men det er satt opp en minneplakett på stedet. Han døde etter flere dager på St. Vincent's Hospital i Dublin. Drapet gikk sterkt inn på Collins, og kan ha ført til at han søkte å forhandle med traktatmotstanderne for å få en slutt på krigen; det var under dette forsøket på å forhandle at Collins selv ble drept, den 22. august 1922.

Harry Bolands bror Gerald Boland var et ledende medlem av de Valeras parti Fianna Fáil etter borgerkrigen.

Film[rediger | rediger kilde]

I filmen Michael Collins fra 1996 ble Boland spilt av Aidin Quinn. Figuren ble kritisert av historikere, fordi regissøren hadde valgt å lage en komposittkarakter ut av Boland. Hans død blir fremstilt galt i filmen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ SNAC, 9. okt. 2017, Harry Boland, w6r78ph3
  2. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Harrybolglas.jpg
  3. ^ Fitzpatrick, David (2004). Harry Boland's Irish Revolution (illustrated utg.). Cork University Press. s. 32. ISBN 978-1-85918-386-1. 
  4. ^ «Harry Boland (1887–1922)». Ancient Order of Hibernians, Division 61. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Brasier, Andrew and John Kelly, Harry Boland: A Man Divided, (Dublin 2000)
  • Fitzpatrick, David Harry Boland's Irish Revolution, (Cork 2003)
  • Maher, Jim Harry Boland: A Biography, (Cork 1998)