Harald Vindalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Harald Vindalen
Harald Vindalen 1973.jpg
Født16. mai 1907Rediger på Wikidata
HollaRediger på Wikidata
Død13. november 1975Rediger på Wikidata (68 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse ForleggerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Harald Vindalen (født 16. mai 1907 i Holla, død 13. november 1975 i Oslo) var hovedkonsulent i Aschehoug forlag. Han begynte i forlaget i 1945 og arbeidet der til han døde. Litterære konsulenter lever som regel en anonym tilværelse, og om Vindalen finnes det bare tre linjer i Aschehougs forlagshistorie.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Vindalen tok artium på Skien Latinskole i 1925 og fortsatte å studere parallelt med jobb som vikarlærer i Oslo. Hans faglige interesser var innenfor litteratur, kunst, fransk, religionshistorie og mytologi. Etter fullført adjunkteksamen på Universitetet i Oslo, jobbet han som korrekturleser i Statistisk sentralbyrå fra 1935. Fra 1938 skrev han artikler i Dagbladet om flere forfattere, blant andre Harry Martinson, Thomas Mann og Charles Baudelaire. I 1945 ble han headhuntet til Aschehoug forlag av direktør William Nygaard.

Litterær konsulent[rediger | rediger kilde]

Vindalen var litterær konsulent for Aksel Sandemose, Stein Mehren, Kate Næss, Dag Solstad, Arild Nyquist, Bjørn Gunnar Olsen, Ketil Bjørnstad, Liv Køltzow, Ragnar Vold og flere andre. Han var også den i forlaget som tok seg av sport, blant andre Knut Johannesen som skrev boka Fra Kampen til Squaw Valley i 1960.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]