Hans Bagger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hans Bagger
Født23. aug. 1646[1][2][3]Rediger på Wikidata
Lund
Død30. aug. 1693[1][2][3]Rediger på Wikidata (47 år)
BeskjeftigelseTeolog Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedErnst-Moritz-Arndt-Universität Greifswald
FarOlof Bagger
BarnChristian Bagger
NasjonalitetKongeriket Danmark

Hans Bagger (født 23. august 1646, død 30. august 1693) var en dansk teolog, prest og biskop.

Skolegang og studier[rediger | rediger kilde]

Hans Baggers foreldre var Ole Bagger og Maria Lauridsdatter. Han ble født i Lund i Skåne, som på den tiden var dansk, og begynte i 1656latinskolen i byen. I 1663 studerte han videre på Københavns Universitet, men ble oppfordret av Peder Winstrup til å studere videre på universitetet i Greifswald, som den gang ble styrt av Sverige. Etter et halvt år reiste han videre og fortsatte sine studier ved universitetet i Rostock. Han fikk reisestøtte av professor Hans Wandal og drog i 1666 til Wittenberg for å studere under Abraham Calovius.

Deretter (i 1669) reiste han hjem til Lund, hvor han tok magistergrad. Han fikk så en professorstilling i filosofi, og han ble konrektor ved universitetet i Lund. I 1672 reiste han på ny ut for å studere. Denne gang til Oxford og Cambridge i England for å studere østerlandske språk. Han hadde også studier i Holland.

Biskop over Sjælland[rediger | rediger kilde]

I 1674 ble han kalt hjem for å bli stiftsprost og prest ved Vår Frue kirke i København av Christian V. Han giftet seg 12. november 1674 med Margrethe Schumacher, søster til Peder Griffenfeld. Året etter ble han utnevnt til biskop over Sjællands stift, 29 år gammel.

Administrator og liturg[rediger | rediger kilde]

I hele sin virksomhet ivret Hans Bagger for en streng luthersk rettroenhet, og for at Danmark-Norge skulle være et rent luthersk land. Da katolikkene forsøkte å få innpass i landet, stod Hans Bagger i spissen for motstanden. Han brevvekslet med kardinal Albani, som seinere ble Clemens XI. Han motarbeidet også de reformerte.

Som biskop deltok han i arbeidet med revisjon av «Danske Lovs 2. bog», og han var med i en ny revisjon av kirkeritualet som kom ut i 1685. På hans tid var det mange bededager i kirkeåret, og han fikk samlet dem til en felles bededag på 4. fredag etter påske. Det var Hans Bagger som skrev bededagsbønnen.

I 1688 utgav han ny alterbok, en håndbok for prestene. I fortalen forsvarer han nødvendigheten av et kirkelig ritus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Svenskt biografiskt lexikon, «Hans Bagger», Svensk biografisk leksikon-ID 19009[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Dansk biografisk leksikon, Dansk Biografisk Leksikon-ID Hans_Bagger_-_biskop[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 15727311n[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Hans Wandal 
Biskop i Sjælland
Etterfølger:
 Henrich Bornemann