Peder Winstrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peder Winstrup
Winstrup, Peder (in Pandectae, 1666).jpg
Født30. april 1605
København
Død28. desember 1679 (74 år)
Lund
Gravlagt Lund domkirke (16802014)
Far Peder Jensen Vinstrup
Beskjeftigelse Prest
Nasjonalitet Danmark, Sverige

Peder Pedersen Winstrup (født 30. april 1605 i København, død 28. desember 1679 i Lund) var biskop i Lund 1638-79.

Han var unik på den måte at han virket under to danske konger og to svenske. Winstrup var dansk, men viste ingen større bitterhet over at Skåne i 1658 kom under den svenske krone. Han var straks parat til å samarbeide med sin nye herre. Det betalte seg. Da Karl X Gustav den 5. mars 1658 gikk i land i Helsingborg og for første gang betrådte sitt nyerobrede land, ble han mottatt på kaien av Winstrup og en delegasjon av stiftets prester i fullt ornat. Med svulstige vers på latin ble erobreren budt velkommen. Winstrup hadde ikke tatt lignende ord i sin munn siden han ti år tidligere var med og hyldet Frederik III i København.

Adlet[rediger | rediger kilde]

Karl X Gustav forstod å lønne en landssviker efter fortjeneste og overrakte straks ved det første møte en svær guldkjede og adlet ham under navnet Himmelstierna.[1] Winstrup påbød stiftets prester å skifte alle danske navn ut med svenske i deres forbønn for det kongelige hus. Og da Karl X Gustav det følgende år angret at han hadde tatt til takke med Danmarks østensundske landsdeler og besluttet å ta hele landet, påla biskop Winstrup prestene å kreve lydighet mot svenske myndigheter av deres sognebarn, og velsignet uten å nøle de svenske våpen. Han bad herskernes herre om å lykksaliggøre den

«højvigtigste krigsekspedition den kongelige majestæt til et højpriseligt navn og det ganske rige til velstand.»

Dårlig svensker[rediger | rediger kilde]

Under Karl XIs formynderregjering ble han på tross av denne innstilling sterkt mistenkt for å være en «dårlig svensker».[2] En av årsakene var hans protester mot den svenske okkupasjonsmakts kamp mot det danske språk i Skåne. Winstrup var også mistenkt for å stå i hemmelig forbindelse med danskene og i 1666 var det ikke langt fra at en plan for å avsette Winstrup ble gjennomført.

Lunds universitet[rediger | rediger kilde]

Winstrup var en av dem som stod bak grunnleggelsen av Lund universitet.[2] Det var ham som fikk overbevist Karl X Gustavs efterfølger, den nye konge Karl XI, om det formålstjenlige i å opprette et universitet i Lund. Tro mot vanen fortsatte Skånes unge med å dra til universitetet i København, men hvis Skåne skulle være svensk, måtte landsdelen utdanne sine egne prester, mente biskop Winstrup. Intet ble så betydningsfullt for de følgende årtiers forsvenskning som universitetet i Lund, da de fjerntliggende læreanstalter i Uppsala og Stockholm ikke ville ha trukket mange skåninger til seg.

Han ble i 1671 prokansler ved universitetet og hadde denne stilling frem til den skånske krigs utbrudd. Winstrups troskap mot de nye svenske herrer var utenfor all tvil, men Karl XI hadde allikevel sterke betenkeligheter ved Winstrups lojalitet, og det var alltid mange svensker som virket for å avsette Winstrup fra biskopsembedet. Det mislykkedes imidlertid og den gamle danske biskop beholdt sitt embede til sin død den 28. desember 1679.

Grav[rediger | rediger kilde]

Winstrups kiste ved den tidligere plassering i Lund domkirkes krypt

Winstrup ble opprinnelig gravsatt i Det Winstrupske familiegravkoret i Lunds domkirke, hvorettet han ble flyttet et par ganger pga. ombygninger. I 1875 ble han plassert i krypten hvor han befant seg frem til 2014, hvor den naturlig mumifiserte kroppen ble tatt frem for en vitenskapelig undersøkelse. Det viste seg at hans organer var intakte, og ved hans fotende lå et 5–6 månder gammelt foster.[3] I desember 2015 ble mumien utstilt en dag i Lunds universitets historiska museum med mange besøkende. Den 12. desember samme år ble han gjenbegravet i Domkirken, denne gang i det nordlige tårnet.[4]

Kjente verk[rediger | rediger kilde]

  • Oratio synodica de academiis …a Petro Winstrupio". London 1668

Referanser[rediger | rediger kilde]