Hannibalfeiden
Hannibalfeiden, eller Torstenssonkrigen, var en krig mellom Danmark-Norge og Sverige i årene 1643–1645. Krigen er oppkalt etter den norske stattholderen Hannibal Sehested. Sehested var kong Christian IVs svigersønn, og var den som hadde organisert den nyopprettede norske hæren. I Sverige blir krigen kalt Torstenssonkrigen etter den svenske feltherren Lennart Torstensson.
Svenskene sto med store styrker i Tyskland på grunn av tredveårskrigen, og Christian IV blandet seg inn ved å intrigere mot svenskene. Det svenske riksrådet bestemte seg for å gjennomføre et overraskelsesangrep på Danmark 12. desember 1643. Den svenske general Torstensson gikk inn i Jylland fra Nord-Tyskland. En annen styrke angrep Sjælland fra Pommern, mens en tredje styrke, på 11 000 mann, angrep Skåne.
I 1644 sendte Christian IV en sjøstyrke mot Kiel, og mistet øyet sitt i sjøslaget i juli. Samme år inntok svenskene Helsingborg, Lund og Landskrona. De angrep ikke Malmö, på grunn av den sterke festningen der.
I Norge fikk stattholder Hannibal Sehested tillatelse til å bygge ut hæren. På rekordtid organiserte og trente han opp en hel hær. Han delte distriktene opp i legder, som pliktet å stille soldat med utstyr. I løpet av kort tid var hæren på 10 000, hvorav 8 000 var bondesoldater. Sehesteds oppgave var å lette på presset på Danmark, ved å angripe svenskene i Dalsland og Värmland, pluss Göteborg. Det ble med noen korte raid, før svenskene gikk inn i det da norske området Bohuslän på slutten av krigen. Der beleiret de Båhus festning og brente Konghelle. Krigen endte med seier til Sverige.[1]
Ved freden i Brömsebro mistet Danmark-Norge øyene Gotland og Øsel, samt Jämtland og Härjedalen. Idre og Särna var kommet på svenske hender i 1644, men ble glemt i fredstraktaten. Først ved en særskilt avtale i 1751 ble disse områdene i Dalarna formelt svenske.[2]
Se også[rediger | rediger kilde]
Referanser[rediger | rediger kilde]
- ^ Mardal, Magnus A. & Opsahl, Erik. (2015, 20. januar). Hannibalfeiden. I Store norske leksikon. Hentet 27. januar 2017.
- ^ «Om Särna», fra Store norske leksikon
Litteratur[rediger | rediger kilde]
- «Trediveårskrigen», fra danmarkshistorien.dk