Hampstead Heath

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kenwood House i Hampstead Heath.

Hampstead Heath (lokalt kjent som kun the Heath) er en stor, gammel park nord i London i England. Den har et areal på 3,2 km²[1] og inneholder 25 små dammer, samt gammelt skoglandskap, sump, hekker og gressmark. Deler av parken har status som verneområde med spesiell vitenskapelig betydning. Dette gresskledte offentlige stedet ligger på en sandrygg, et av de høyeste punkt i London, strekker seg fra Hampstead til Highgate, hviler på levninger av et bånd av Londonleire.[2] Den sørlige delen er Parliament Hill, og fra dette utgangspunktet over London er beskyttet av loven.

Parken eies av Corporation of London, som også forvalter det meste av parken. Kenwood-området (0,5 km²) forvaltes av English Heritage. Det meste av parken (2,8 km²) ligger i bydelen Camden. De resterende 0,4 km² kalles Hampstead Heath Extension og ligger i bydelen Barnet.

Blant stasjoner nær parken er Gospel Oak og Hampstead HeathNorth London-linjen i syd, Hampstead og Golders GreenNorthern-linjen i vest, og Highgate og Archway på Northern-linjen i nord. Ved den sydlige spissen av parken ligger Lido utendørsbasseng, og nordover nær Highgate er to dammer hvor svømming er tillatt. Andre dammer brukes ulikt til fisking, modellbåter og for dyreliv. Deler av området er kjent som sjekkested for homoseksuelle menn ved nattetid.

London-panorama-hampstead.jpg

Panorama over London fra Kenwood (før the Shard ble bygget).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bentley, David (12. februar 2010): «City of London Hampstead Heath», City of London. Arkivert fra original den 19. mai 2011.
  2. ^ «Hampstead - Hampstead Heath», British History Online

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Weinreb, Ben; Hibbert, Christopher (2010): The London Encyclopaedia. Macmillan. ISBN 978-1405049252.
  • Hewlett, Janet (1997): Nature Conservation in Barnet. London Ecology Unit. ISBN 1 871045 27 4.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]