Tower 42

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tower 42
LandStorbritannia
Adresse25 Old Broad Street
StedCity of London
Bygget19711979
FormålNæring
Høyde183
Eier(e)Greycoat
Etasjer42
ArkitektRichard Seifert
Antall heiser21
Eier(e)Greycoat
Kart
Tower 42
51°30′55″N 0°05′02″V

Tower 42, tidligere kjent som NatWest Tower, er med 183 meter og 42 etasjer den høyeste skyskraperen i City of London og den femte høyeste i London. Den ble opprinnelig bygget for National Westminster Bank, og sett ovenfra minner det om bankens logo, tre vinkler arrangert som en sekskant. Det ble tegnet av Richard Seifert, og ble reist mellom 1971 og 1979 på adressen 25 Old Broad Street. Bygningen åpnet i 1980, og hadde da kostet 72 millioner pund. Den var den høyeste bygningen i Storbritannia inntil One Canada Square i Docklands stod ferdig i 1990.

Det å bygge den første skyskraperen i City of London var et PR-kupp for NatWest, men det førte også til store diskusjoner fordi man gikk bort fra tidligere høyderestriksjoner. Den ble etterhvert også mindre anvendelig enn den var tenkt; bygningen er reist omkring en enorm betongkjerne, noe som gjør den svært sterk men samtidig begrenser kontorplassen. Det var ikke et problem på 1970-tallet, men etter den eksplosive veksten og endringene i bankdrift som fulgte ble det et problem at man manglet store flater.

24. april 1993 detonerte Den provisoriske IRA en stor bombe i en lastebil ved Bishopsgate. NatWest Tower og andre bygninger i området fikk store skader, totalt vurdert til mer enn en milliard pund. Bygningen var såpass skadet at man vurderte riving, men dette ville vært for vanskelig og kostbart. Den ble derfor kledd på nytt, og interiøret ble fullstendig renovert. NatWest besluttet å kvitte seg med bygningen, gav den navnet International Financial Centre og solgte. Det lille eiendomsselskapet Greycoat kjøpte den, og gav det navnet Tower 42, en referanse til antall etasjer. De leier ut kontorplasse til en rekke selskaper.

På øverste etasje ligger restauranten Vertigo 42, med god utsikt mot det sentrale London og videre vestover.

Se også[rediger | rediger kilde]