Halimium umbellatum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Halimium umbellatum
Nomenklatur
Halimium umbellatum
(L.) Spach
Hører til
Halimium,
solrosefamilien,
Malvales
Økologi
Habitat: kratt, furuskog
Utbredelse: sørvestlige Europa

Halimium umbellatum er en eviggrønn busk i solrosefamilien.

Den er ganske lav med opprette eller utoverliggende greiner og kan bli opptil 60 cm høy. Bladene er linje- til lansettformede; de er mørkegrønne på oversiden og hvitfiltet under. Blomstene er hvite, 20–25 mm, og sitter i små klaser. Arten vokser i kratt og furuskog på løs, tørr jord. Utbredelsen omfatter nordlige deler av Portugal og Spania og sørvestre og sentrale deler av Frankrike.

Den nærstående Halimium viscosum er utbredt i strøk med middelhavsklimaDen iberiske halvøy og i Nordvest-Afrika og betraktes av enkelte som en varietet, Halimium umbellatum var. viscosum.

En annen nærstående form vokser i fjellene på Peloponnes i Hellas og ble i 2000 skilt ut som en egen art, Halimium voldii. Den er sannsynligvis feilaktig rapportert fra Rhodos. Halimium umbellatum var. syriacum fra fjellene i Libanon og Syria kan være et synonym for Helianthemum syriacum.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 254–255. ISBN 82-512-0355-4. 
  • W. Greuter og Th. Raus (red.) (2000). «Med-Checklist Notulae, 19». Willdenowia. 30: 229–243. ISSN 0511-9618. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Typisk vekstform