Tefillin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
To bønneremmer eller tefillínmed lærbokser som inneholder hellige bønner. De to boksene festes med remmene på den ene overarmen og på pannen.
To eldre, ortodokse jøder utstyrt med tefillín (bønneremmer),kippa (kalott) og tallit (bønnesjal) i en synagoge.
Boksene inneholder en sammenrullet bønnetekst.

Tefillín (på hebraisk תְּפִלִּין [təfillīn]), fylakterier (fra gresk phylakterion, «beskyttende amulett») eller bønneremmer er to små lærbokser som inneholder den jødiske bønnen Sjemáng Jisraél og tre andre tekster fra Bibelen. Disse blir bundet med lærremmer i pannen og på den ene overarmen under jødenes morgenbønn på vanlige hverdager, men ikke på sabbaten eller de viktige helligdagene. Skikken praktiseres av tradisjonelle rabbanittiske jøder — enten bare av menn (vanligst i ortodoks jødedom) eller også av kvinner (vanlig i masorti jødedom og tildels også i feministisk-ortodoks jødedom).

Bønneremmene brukes i den jødiske gudstjenesten. Alle jødiske menn er etter sin bar mitzvah forpliktet til å binde tefillin hver morgen. Et sett tefillin består av to deler: En rem til armen og en rem til hodet. På begge disse remmene er det forbundet en liten, svart terningformet boks, der det finnes håndskrevne pergamentruller med shema-bønnen. Boksene sitter (av symbolske årsaker) på arm-tefillin ut for hjertet og på hode-tefillin ut for hjernen (like over og mellom øynene). Påbudet om å knytte tefillin finnes i Torah.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]