Hormuzstredet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 26°34′N 56°15′Ø

Satellittbilde av Hormuzstredet.

Hormuzstredet eller Hormuzsundet er det trange stredet som forbinder Omanbukta med Persiabukta innafor. Sundet går i en bue med Iran på nordsida og den omanske enklaven Musandam, som danner et nes på Den arabiske halvøya.

Den største øya i Hormuzstredet er Qeshm. Sør for Qeshm ligger øya Hengam, mens øyene Larak og Hormuz ligger øst for Qeshm. Vest for selve Hormuzstredet ligger øyene Store og Lille Tunb, Abu Musa, Sirri og Farur.

Stredet er av avgjørende strategisk betydning da mer enn en tredjedel av verdens oljefraktende tankskip må passere stredet. I nyere tid har dette blitt brukt som et pressmiddel fra iranske myndigheter for å unngå sanksjoner mot landet i forbindelse med dettes atomprogram. 30. november 1971 beleiret den iranske marinen øyene Abu Musa, Store Tunb og Lille Tunb.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Åpningen til Persiabukten ble beskrevet, men ikke gitt et navn i Periplus Maris Erythraei («rundreise i Rødehavet»), en antikk gresk bok som var veiledning for sjøfolk på 100-tallet. Her står det i kapittel 35:

«På den øvre enden av disse Calaeiøyene er det en fjellkjede som kalles Calon, og disse føkger ikke langt bortenfor munningen til Persiabukten hvor det stor dykking etter perlemuslinger. Til venstre for sundet er det store fjell kalt Asabon, og til høyre stiger det i fullt utsyn et annet rundt og høyt fjell kalt Semiramis; mellom dem går passasjen tvers over sunder som er rundt seks hundre stadia; bortenfor hvor det er et stort og bredt hav, Persiabukten som når langt inn i det indre. Ved den innerste enden av denne bukten er det en markedsby utpekt av loven som kalles Apologus, beliggende nær Charaex Spasini og elven Eufrat.»

Det er to oppfatninger om etymologien til navnet Hormuz. Den populære oppfatningen er at det har sin opprinnelse i den persiske guden هرمز Hormoz (en variant av Ahura Mazda). Sammenlign med Herkulessøylene ved inngangen til Middelhavet. Forskere har forsøkt å avledet navnet «Ormuz» fra det lokale persiske ordet هورمغ Hur-mogh i betydningen daddelpalme. I de lokale dialekter av Hurmoz og Minab er dette stredet fortsatt kalt for Hurmogh og har således den nevnte mening.


StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.