Hadselfjordtunnelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hadselfjordtunnelen er en foreslått undersjøisk veiforbindelse under Hadselfjorden mellom Hadseløya i Vesterålen og Austvågøya i Lofoten. Denne forbindelsen vil erstatte fergesambandet Melbu–Fiskebøl, og gi en halvering i reisetid mellom Svolvær og Stokmarknes, fra en og en halv time i dag til 45 minutter med fergen. Hadselfjordtunnelen regnes ikke som en fastlandsforbindelse, ettersom den både går mellom to øyer, som begge allerede har sine fastlandsforbindelser over Hinnøya. Lokalt er det likevel et ønske å binde distriktene Lofoten og Vesterålen sammen med en fast veiforbindelse.

Tunnelen var et alternativ da Lofotens fastlandsforbindelse ble planlagt, men den store fjordbredden på rundt 5 km og sjødybden på bortimot 200 m umuliggjorde gjorde denne løsningen, og Lofast ble lagt østover Austvågøya og Hinnøya i stedet. Planene er igjen kommet frem, men de samme teknisk utfordringene er naturligvis rådende.

Den korteste avstanden over Hadselfjorden er mellom Seløya nord av Austvågøya og skjærene Haugskleppan syd av Hadseløya og er på 3.5 km, men det gjenstår 1 km til selve Hadseløya. Statens Vegvesen har vurdert to alternativer, ett på hver side av dagens ferjesamband. Det østre alternativet gir en tunnel på 14-15 kilometer, fra Jenslibukta ved E10 syd for Fiskebøl til østsiden av Husbykollen øst for Melbu på Hadseløya. Det vestre eller ytre alternativet gir en tunnel på 11-12 kilometer fra Hadselsanden på Austvågøya til like nord for Melbu. De lange tunnelene skyldes nye krav til maksimal stigning i tunneler, som ikke kan overstige 5 prosent, til sammenligning har Sløverfjordtunnelen på E10 en stigning på 8 prosent. Begge tunnelalternativene antas å en kostnad på rundt 6 mrd. kroner, mens en broforbindelse antas å koste rundt 15 mrd kroner Bor over Hadselfjorden regnes som urealistisk - den lengste veibroen i Norge er for tiden Hardangerbroen med et hovedspenn på 1310 m.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 68°28′14″N 14°47′21″Ø