Hadeland Folkemuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hadeland Folkemuseum
Entrance, Hadeland Folkemuseum, 2008-06-01.jpg
Museets inngangsområde.
Foto: Anders Einar Hilde
Etablert1913

Hadeland Folkemuseum
60°23′42″N 10°30′42″Ø

Hadeland Folkemuseum er et friluftsmuseum i Gran kommune i Oppland, sentralt plassert i kulturlandskapet på Tingelstad.

Museet[rediger | rediger kilde]

Hadeland Folkemuseum er regionalt museum for Hadeland, det vil si kommunene Gran, Lunner og Jevnaker, og er en del av Randsfjordmuseene AS. På friluftsmuseet fins mer enn 30 bygninger fra distriktet samt faste og skiftende utstillinger. Samlingen med hus er i hovedsak fra 1700- og 1800-tallet og de fleste er innredet. Disse inkluderer en husmannsplass fra ca. 1850, en bekkekvern, flere hovedbygninger fra garder, et snekkerverksted, et mekanisk verksted og veveri. Det finnes også rekke permanente utstillinger fra 1950- og 1960-tallet: skredderverksted, tannlegeutstilling, landhandel, skolestue og ungkarshybel. I sommersesongen vises temporære utstillinger i Arkivbygningen.

Museet har egne tilbud for skoler og barnehager.

I sommersesongen arrangeres det omvisninger i friluftmuseet og i Tingelstad gamle kirke (St. Petri) ved museumsområdet, og ellers etter avtale. I sommersesongen arrangeres det ulike temadager hvor det inviteres til aktiviteter for voksne og barn. Museet har en museumsbutikk og kiosk. I sommersesongen egner museumsområdet seg godt til en rusletur og piknik, for eksempel nede ved dammen og urtehagen.

I «Dokumentasjonssenter for Hadeland» er det godt tilrettelagt for slektsgranskere og andre som ønsker å finne informasjon om Hadeland.

Dokumentasjonssenter for Hadeland[rediger | rediger kilde]

Dokumentasjonssenter for Hadeland inneholder bl.a. arkiv, bibliotek og en stor fotosamling. Denne samlingen er godt tilrettelagt for slektsgranskning o.l. Arkivet og lesesalen er åpent 2. torsdag i måneden (ikke juli og august) og etter avtale.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]