Hạ Long-bukten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hạ Long-bukten
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
Asia Cruise Junk in Halong bay.JPG
Hạ Long-bukten
LandVietnam Vietnam
Innskrevet1994
Kriterium VII, VIII
Se ogsåVerdensarvsteder i Asia
ReferanseUNESCO nr. 672
Hạ Long-bukten ligger i Vietnam
Hạ Long-bukten
Hạ Long-bukten (Vietnam)

Hạ Long-bukten (vietnamesisk: Vịnh Hạ Long) er en bukt i Quang Ninh-provinsen i det nordlige Vietnam, og er et av landets fremste turistmål.[1] Bukten har 1960 øyer, hvorav de fleste er kalkstein, i en rekke ulike former og fasonger.

Mange av øyene er hule med enorme grotter, mens andre er støtte for flytende fiskebyer. Området har over 200 fiskearter.

Bukten kom med på UNESCOs verdensarvliste i 1994. Bukten dekker 1553 km².

Hạ Long-byen ligger ved Hạ Long-bukten. Nord-Vietnams viktigste havneby Haiphong ligger bare 40 km sørvest for Hong Gai.

Geografi[rediger | rediger kilde]

«Kissing rocks» i Hạ Long-bukten
Flytende fiskelandsby

Bukten består av et tett nettverk med 1 969 monolittiske kalksteinsøyer, hver og en med en kompakt jungelvegetasjon på toppen. Kalksteinsøyene reiser seg på spektakulært vis fra havet. Flere av øyene er hule, med enorme grotter.

«Hang Dau Go» («Tømmergrotten») er den største grotten i Hạ Long-området. Franske turister besøkte denne på slutten av 1800-tallet og ga den navnet «Grotte des Merveilles». Grottens tre store kamre består av store mengder stalaktitter og stalagmitter.

Mange av øyene har fått navn av sine spesielle formasjoner, blant dem «Voi» (elefant), «Ga Choi» (kjempende toppen) og «Mai Nha» (taket). Det er gitt navn til 989 av øyene.

Blant faunaen finnes Bantan (høner), antiloper, aper og iguaner.

Noen av øyene har flytende fiskebyer som utnytter det grunne vannet med 200 fiskearter og 450 bløtdyrsarter. De fleste øyene er uberørt av mennesker.[2] Det arrangeres mange båtturer øyene slik at turistene kan krype inn i grottene.[3][1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Hạ Long-bukten har vært plassen for lokale sjøslag mot Vietnams naboland. Ved tre tilfeller hindret den vietnamesiske arméen kineserne fra å ilandsette tropper i øylabyrinten. I året 1288 hindret general Trần Hưng Đạo mongolske fartøy å seile fra den nærliggende Bach Dang-elven gjennom å plassere spisse babmuspåler da det var høyvann, noe som senkte den mongolske flåten.

Under Vietnamkrigen var mange av kanalene mellom øyene hardt belagt med miner fra den amerikanske flåten, og en del av disse minene utgjør fortsatt en trussel mot fartøy.

Den 17. februar 2011 sank en båt i bukten og minst tolv personer omkom. De fleste var utenlandske turister, blant annet to svenske kvinner.[4][5]

Film[rediger | rediger kilde]

Bukten var en av innspillingsplassene for James Bond-filmen Tomorrow Never Dies fra 1997. Bukten vises også i filmen som gjemmested for et stealth-båt.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Grottene i Halong Bay, VG, 2. juni 2004
  2. ^ Ha Long Bay, UNESCO
  3. ^ Ha Long Bay[død lenke], Saigon tours, besøkt 29. august 2012
  4. ^ Vietnam tourist boat sinking kills 12 in Halong Bay, BBC, 17. februar 2011.
  5. ^ Två svenskor döda i båtolycka i Vietnam, Dagens Nyheter den 17. februar 2011.