Bantamhøns

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En japansk bantamkylling (venstre) er halvparten så stor som en orpington

Bantamhøns (indonesisk: Ayam kate) er en dverghønsrase.[1] Navnet bantam kommer av byen Bantam[2] – i dag kjent som «provinsen Banten» – en tidligere stor havn i Indonesia. Europeiske sjømenn som lastet på fjærkre for reiser til sjøs oppdaget at den lille innfødte fjærkrerasen i Sørøst-Asia var svært hendig, og enhver type små høns kom til å bli kjent som en bantam.

De fleste store hønseraser har en bantam-motpart, noen ganger referert til som en «miniatyr». Miniatyrer er som regel én femtedel til én fjerdedel størrelsen av en «standard» rase, men ventes å inneha alle karakteristikker av standardrasen.

Ekte bantamhøns[rediger | rediger kilde]

En «ekte bantam» har ingen større motpart, og er naturlig liten. Slike fugler er ofte populære for utstillingsøyemed. Den lokale listen over ekte bantamhøns kan variere mellom stater og regionen grunnet tilgjengeligheten på raser, og uenigheter over hva som kvalifiserer en «ekte bantam».

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bantamhøns. (2009, 14. februar). I Store norske leksikon. Hentet 9. februar 2016 fra https://snl.no/bantamh%C3%B8ns
  2. ^ «Online Etymology Dictionary». Etymonline.com. Besøkt 13. august 2012.