Hoi An

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hoi An
   UNESCOs verdensarv   
Hoi An
LandVietnams flagg Vietnam
Innskrevet1999
Kriterium II, V
Se ogsåVerdensarvsteder i Asia
ReferanseUNESCO nr. 948
Hoi An ligger i Vietnam
Hoi An
Hoi An (Vietnam)

Hoi An (Hội An) er en liten by 30 km sør for Danang i provinsen Quang Nam i den administrative region Duyen Hai Mien Trung i det midtre Vietnam, mot Sørkinahavet. Byen hadde i 2008 ca. 88 000 innbyggere.[1] Bynavnet betyr fredelig samlingssted.

Byen ble i 1999 oppført på UNESCOs liste over verdensarven (UNESCO World Heritage List), ettersom gamlebyen i Hoi An er et uvanlig godt bevart eksempel på en sørøsiatisk handelshavn i perioden 1400- til 1800-tallet. Ettersom elvemunningen byen lå ved senere ble grunnere og grunnere på grunn av sandsedimenter, vokste ikke byen og dermed er også meget av den gamle bebyggelsen blitt stående.

Mange vestlige besøkende oppsøker byens skreddere, som er både dyktige og relativt billige.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hoi An
Den japanske bro
Forsamlingshallen Triều Châu
Vannfronten til byen

Byen var havneby i kongedømmet Champa ved utløpet av elven Thu Bon. På 1500- og 1600-tallet hadde den tiltrukket seg utenlandske kjøpmenn ikke bare fra forskjellige deler av Kina, men også fra Japan, Holland og India. På den tiden da Kina-handelen dominerte het byen Hai Pho (byen ved havet). Franskmennene forvansket dette senere til Faifo.

Handelshuset Tan Ky fra 1800-tallet er godt bevart i dag.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Den japanske bro[rediger | rediger kilde]

Den japanske bro er en av de mest populære turistattraksjonene i Hoi An. Broen ble bygget tidlig på 1600-tallet, men det er fortsatt uklart hvem som bygde broen.[2] Broen er bygget i japansk byggeskikk med et dyr på hver side av broen; en hund på den ene siden og en ape på den andre siden, begge symboler på helligdom i japansk kultur. Noen har hevdet at dyrene er valgt fordi mange japanske keisere ble født i hundens og apens år, mens andre mener at broen ble påbegynt i hundens år og ferdigstilt i apens år.[2]

Opprinnelig var byen todelt; på den andre siden av den japanske bro var det japanske boligområdet.

Historie- og kulturmuseum: Sa Huynh[rediger | rediger kilde]

Sa Huynh Culture Museum i Hoi An viser frem en kulturarv som er både rik og sjelden og er derfor en av de viktigste museene i Hoi An.[3] Museumet ligger i Tran Thu Street inne i verdensarvområdet, og viser viktige deler av Sa Huynh-kulturen.

Sa Huynh-kulturen var en sivilisasjon i hele Vietnam forut for bronsealderen, men særlig i den sentrale regionen av landet nær kysten. Kulturen spesialiserte seg på keramikk og metallvarer, særlig bronse og jern.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hoi An Ancient Town[død lenke], hoianfestival.com, 27. desember 2008
  2. ^ a b Japanese Covered Bridge Arkivert 28. mai 2012 hos Wayback Machine., hoianfestival.com, 7. januar 2009
  3. ^ The Sa Huynh Culture Museum Arkivert 28. mai 2012 hos Wayback Machine., hoianfestival.com, 13. januar 2009


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]