Trần Hưng Đạo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trần Hưng Đạo
Født1228Rediger på Wikidata
Thái Bình
Død3. okt. 1300Rediger på Wikidata
Hai Doung
BeskjeftigelseMilitær leder, offiser Rediger på Wikidata
EktefelleCông chúa Thiên Thành
FarTran Lieu
SøskenTue Trung
Tran Quoc Khang
Thiên Cảm hoàng hậu
BarnTran Quoc Tang
Bao Thanh
Tuyên Từ
Trần Quốc Hiện
NasjonalitetVietnam
Đại Việt

Statue av Trần Hưng Đạo i hans hjemby Nam Định.
Alter til Trần Hưng Đạo i Kiếp Bạc-tempelet i Hải Dương-provinsen.

Trần Hưng Đạo (Hán tự: 陳興道; Nam Định, Đại Việt, 1228-Thăng Long, Đại Việt, 1300), født Trần Quốc Tuấn (陳國峻), var en vietnamesisk prins og offiser. Som Trần-dynastiets øverstkommanderende slo han tilbake to store mongolske invasjoner av Đại Việt i andre halvdel av det trettende århundre. Hans gjentatte seire over det mektige mongolsk-kinesiske Yuan-dynastiet under Kublai-khan regnes blant de største militære seire i verdenshistorien. General Trần Hưng Đạos militære ferdigheter og tapperhet blir reflektert i de mange militære verkene han skrev, og Trần Hưng Đạo regnes som en av de beste militære taktikerne i historien.

Da Kublai Khan i 1285 forlange fri ferdsel for sine soldater gjennom Đại Việt, og dette førte til en massiv mongolsk-kinesisk invasjon av landet. Dette var den andre mongolske invasjonen av Việt Nam, den første hadde startet i 1257, og førte til at vietnameserne anerkjente mongolenes overherredømme, men forholdet mellom de to landene forble dårlig. I 1285 ble hovedstaden Thăng Long okkupert, men keiser Trần Nhân Tông, som selv egentlig foretrakk å overgi seg til mongolene, ble eskortert bort av Đạo, som nektet å overgi seg til mongolene, og samlet rundt seg en hær på 15.000 mann. Etter at de hadde trukket seg tilbake sørover mens de startet en brent jord-kampanje ble invasjonshæren utslitt og ble slått tilbake av styrkene til Trần Hưng Đạo og andre vietnamesiske offiserer.

To år senere invaderte Yuán-dynastiet på nytt med en hær på opptil 80-500.000 mann. Et avgjørende slag under denne invasjonen var slaget på Bạch Đằng, hvor Đạo lyktes i å ødelegge fiendens forsyningsflåte.

Trần Hưng Đạo døde i Thăng Long i 1300 av naturlige årsaker, omtrent 72 år gammel. Han hylles i dag for å ha bevart Đại Việts uavhengighet, og i hans hjemby Nam Định er det reist en statue av ham.