Trần Hưng Đạo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Statue av Trần Hưng Đạo i hans hjemby Nam Định.
Alter til Trần Hưng Đạo i Kiếp Bạc-tempelet i Hải Dương-provinsen.

Trần Hưng Đạo (Hán tự: 陳興道; Nam Định, Đại Việt, 1228-Thăng Long, Đại Việt, 1300), født Trần Quốc Tuấn (陳國峻), var en vietnamesisk prins og offiser. Som Trần-dynastiets øverstkommanderende slo han tilbake to store mongolske invasjoner av Đại Việt i andre halvdel av det trettende århundre. Hans gjentatte seire over det mektige mongolsk-kinesiske Yuan-dynastiet under Kublai-khan regnes blant de største militære seire i verdenshistorien. General Trần Hưng Đạos militære ferdigheter og tapperhet blir reflektert i de mange militære verkene han skrev, og Trần Hưng Đạo regnes som en av de beste militære taktikerne i historien.

Da Kublai Khan i 1285 forlange fri ferdsel for sine soldater gjennom Đại Việt, og dette førte til en massiv mongolsk-kinesisk invasjon av landet. Dette var den andre mongolske invasjonen av Việt Nam, den første hadde startet i 1257, og førte til at vietnameserne anerkjente mongolenes overherredømme, men forholdet mellom de to landene forble dårlig. I 1285 ble hovedstaden Thăng Long okkupert, men keiser Trần Nhân Tông, som selv egentlig foretrakk å overgi seg til mongolene, ble eskortert bort av Đạo, som nektet å overgi seg til mongolene, og samlet rundt seg en hær på 15.000 mann. Etter at de hadde trekt seg tilbake sørover mens de startet en brent jord-kampanje ble invasjonshæren utslitt og ble slått tilbake av styrkene til Trần Hưng Đạo og andre vietnamesiske offiserer.

To år senere invaderte Yuán-dynastiet på nytt med en hær på opptil 80-500.000 mann. Et avgjørende slag under denne invasjonen var slaget på Bạch Đằng, hvor Đạo lyktes i å ødelegge fiendens forsyningsflåte.

Trần Hưng Đạo døde i Thăng Long i 1300 av naturlige årsaker, omtrent 72 år gammel. Han hylles i dag for å ha bevart Đại Việts uavhengighet, og i hans hjemby Nam Định er det reist en statue av ham.