Hårsnegl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hårsnegl
Nomenklatur
Trochulus hispidus
Linnaeus, 1758
Populærnavn
hårsnegl
håret hagesnegl
Hører til
Hygromiidae,
lungesnegler,
snegler,
bløtdyr
Økologi
Habitat: åpent skoglandskap
Utbredelse: Europa
?

Hårsnegl (håret hagesnegl), (Trochulus hispidus) er et bløtdyr og tilhører de landlevende lungesneglene. Den er utbredt i Norge, nord til Nordland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Skallhøyde er 4,5-5 millimeter, bredden er 7-9,5 millimeter og det har 6-7 vridninger. Å lese et skall vil si å holde det på en spesiell måte slik at antall vridinger kan telles og høyden kan måles. Åpningen skal vende mot deg og toppen opp. Mål er skallhøyde og nummer er vridninger. Skallet har fine hår. Voksne individer har en hvit «leppe» rundt skallåpningen.

Kroppen er lys beige grå. Skallet er brunlig og flatt.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den lever på land ofte i parker, hager, på gress- og urteenger. Den finnes normalt på fuktige steder, men lever også der det er litt tørrere. I perioder med tørke lukker de skallet med en tynn hinne. De sitter de ofte på undersiden av blader eller steiner.

Hårsnegl er tvekjønnet noe som gjør det lettere å finne en partner. For å kunne legge egg kreves allikevel to snegler, som under paringen, befrukter hverandre gjensidig. Ettersom de er tvekjønnet kan begge legge egg. Eggleggingen foregår hele sommeren. Hver snegl kan legge 30-40 egg.

Eggene klekker etter omtrent en måned.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]