Gynaephora selenitica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gynaephora selenitica
Nomenklatur
Gynaephora selenitica
Esper, 1789
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamiliePraktfly
SlektGynaephora
Økologi
Habitat: på myrer
Utbredelse: ikke i Norge;
Europa
nærmest i Sør-Finland

Gynaephora selenitica er en sommerfugl i gruppen børstespinnere (Lymantriidae). Denne mørke arten forekommer ikke i Norge, de nærmeste bestandene er i det sørlige Finland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 26 – 37 mm), kraftig, mørkegrå spinner. Hannen har fjærformede antenner, hunnen trådformede. Kroppen er kledt med ganske lange, mørkegrå hår og rundt bakkroppsspissen har den en dusk av lange hår (analull). Forvingen er mørkegrå, tynt skjellkledt og delvis gjennomsiktig, med en lys, strekformet flekk omtrent midt i vingen og et ujevnt, lyst tverrbånd nær ytterkanten. Hårfrynsene langs kanten er vekselvis lysegrå og mørke. Bakvingen er ensfarget mørkegrå. Hos hannen er den kantet med ganske lange, gulaktige hårfrynser, hos hunnen er disse grå. Larven er svart med tufser av lange, grå hår. Den har to bunter av lengre, svarte hår i forenden og en slik bunt bak. På ryggen har den fem "barberkoster" av tette, oppstående hår som er hvite på sidene og svarte i midten. Den ligner sterkt på larven til heibørstespinner (Calliteara fascelina), men er litt mørkere på afreg.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne sommerfuglen er knyttet til myrer. Larvene lever på ulike slags busker, mest på lyng-arter. De voksne sommerfuglene flyr om dagen, helst i solskinn, i mai – juni. Hunnen sitter mest stille og sender ut feromoner, som kan lokke hanner på lang avstand. Hun flyr meget sjelden, blant annet på grunn av den tunge eggmassen hun har i bakkroppen. Sommerfuglene tar ikke næring til seg og lever bare noen få dager. Som hos mange andre børstespinnere ser man larvene mye oftere enn de voksne sommerfuglene. Etter paringen legger hunnen 150 – 220 egg fordelt på flere eggklynger. De dekkes med noen av hårene fra hunnens bakkroppsspiss. En stor del av larvene blir ofte angrepet av parasitter, og mange dør i løpet av vinteren på grunn av soppangrep. Larven overvintrer, og forvandler seg til en puppe tidlig neste vår, denne klekkes etter omtrent en måned.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer bare i Europa, fra det sydøstlige Frankrike gjennom Mellom-Europa østover til Uralfjellene. I Norden finnes den bare i det sydligste Finland, der bestandene har svinget sterkt. Til tider har arten vært tallrik, andre ganger nesten helt borte.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]